2024. július 16., kedd

Csütörtökön kezdődik a mohácsi busójárás

Hat nap, hat máglya, 15 helyszín, több mint 140 program és 1990 beöltöző várja április 16–21-között a mohácsi sokácok messze földön népszerű rendezvényének, a busójárásnak látogatóit.

A rendezvénysorozat idejét a tavaszi napfordulót követő első holdtölte határozza meg. Régen farsangvasárnap reggelétől húshagyókedd estéjéig tartott a mulatság. 

Mohácson a hagyomány eredetét a törökűzés legendájával is magyarázzák. A mondának – mely szerint a Mohács-szigeti mocsárvilágba menekült őslakos sokácok megelégelve a rabigát, ijesztő álarcokba öltözve, maguk készítette zajkeltő eszközökkel, az éj leple alatt csónakokkal átkelve a Dunán, kizavarták a törököket Mohácsról – aligha van történeti alapja. A város 1687-ben szabadult fel a török uralom alól, s a sokácság nagy arányú betelepítése csak mintegy tíz évvel ezután kezdődött meg. Minden bizonnyal a balkáni eredetű sokácok korábbi hazájukból hozták magukkal a szokást, mely aztán Mohácson formálódott tovább és nyerte el mai alakját.

Régen a tülkölő, kereplő, kolompot rázó és „bao-bao!”-t ordítozó busócsoportok tulajdonképpeni célja az volt, hogy házról házra járva kifejezze jókívánságait, elvégezze varázslatait és részesüljön azokban az étel-ital adományokban, amiket sehol sem tagadtak meg tőlük.

Az idei busójárás nyitórendezvényét február 16-án, csütörtökön, délután két órakor rendezik meg, amikor is a mohácsi általános iskola tanulói és a városi óvodákba járó gyermekek lépnek fel a város Széchenyi terén, ugyanitt délután busójárási eszközök és busócsoportok bemutatóját is megrendezik. A városi könyvtárban délután öt órától pedig a Baranyai horvát népviseletek – Mohácsi sokácok c. könyvet mutatják be a Dorottya Múzeumban. Másnap a hagyományos rendezvények mellett a Mohácsi Kossuth Teátrum Művelődési Házban délután öt órától Maszkok, busó kellékek és egyéb népművészeti tárgyak címmel busómaszk-faragók és más népművészeti tárgyalkotók munkáit bemutató kiállítás megnyitóját is megejtik a Sokadija zenekar közreműködésével, este fél nyolctól pedig a Selyemgyár Kulturális Negyed rendezvénytermében „Sokaclány-szépségversenyt” és Anka farsangi bált rendeznek, Kersics Anka magyarországi sokác opera- és népdalénekes tiszteletére.

A busójárás fénypontja minden évben a farsangvasárnap (február 19.) Ilyenkor a Mohács belvárosában népművészeti és kézműves vásár várja a látogatókat, a turistákat, akik több helyszínen is betekintést nyerhetnek a busócsoportok farsangi készülődésébe, illetve több helyszínen, beleértve a Széchenyi teret is, népzenei, illetve tamburazenekari fellépéseket, ételkóstolásokat szerveznek. A busók felvonulása délután kettő órakor a Kóló térről kezdődik. A felvonulók a Tomori utcán, Dózsa György utcán és a Szabadság utcán keresztül a Széchenyi térig mennek, ahol délután fél négykor rendezik meg a polgármesteri köszöntőt és a hagyományos busóaratást. Délután fél ötkor a kompkikötőnél rendezik meg a farsangi koporsó vízre bocsájtását, a vasárnapi rendezvénysorozat fénypontja, a máglyagyújtás pedig este öt órakor lesz a Széchenyi téren.

Nyitókép: Horváth Zsolt