2024. július 17., szerda

A kultúrák együttélésének varázsa

A néptánc, a néphagyomány a közös nevező a szabadkai Talentum és a deszki szerb kulturális egyesület IPA-projektjében

A deszki Bánát Szerb Kulturális Egyesület és a szabadkai Talentum Tehetséggondozó Művelődési Egyesület együttműködése az idén kezdődött FOLKcoolTour projektum keretében. A közös programok EU-s pályázatnak köszönhetően, az Interreg – IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program segítségével valósultak meg.

Ennek lezárásaként tegnap sajtótájékoztatót tartottak a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban. Az eseményen jelen volt Brczán Krisztifor, a deszki Bánát Szerb Kulturális Egyesület elnöke, Brezovszki Roland, a szabadkai Talentum TME művészeti vezetője, Brezovszki Tamara, a szabadkai Talentum TME elnöke, valamint Kunstár Csaba, a FOLKcoolTour projektmenedzsere.

Kunstár Csaba szerint a projektum egy évre szólt, és csaknem 220 ezer eurós támogatást kaptak az EU-tól. Szerencsésnek tartja a két kisebbségi művelődési egyesület találkozását, mivel a deszki szerbek és a szabadkai magyarok nagyon jól megtalálták az összhangot, és szoros barátság fűződött a két csapat között.

– A projektumnak köszönhetően sikerült kiépíteni a deszki szerbek közösségi házának felső részét. Erre 30 millió forintot fordítottunk, és a helyi szerbek nagyon hálásak voltak – mondta Kunstár Csaba.

– Nagyon jó kapcsolatot sikerült kiépítenünk a Talentum vezetőivel és tagjaival. Az idén többször vendégül láttuk őket Deszken, a közösségi házunkban. Jelen voltak a hagyományos húsvéti tojástörő versenyen, a népzenei és néptánctáborainkon, sőt, az általunk szervezett népzenei fesztiválon is. A felújított közösségi házban 3 vendégszobát sikerült kialakítanunk, ahol 25 személyt tudunk elszállásolni, és még más helyiségeket is a vendégek rendelkezésére tudunk bocsátani – mondta Brczán Krisztifor. A Bánát Szerb Kulturális Egyesület az idén ünnepelte fennállásának 70. évfordulóját, ezért gazdag programkínálatuk volt a 2018-as esztendőre. A legnagyobb kihívást a Koreográfia 024 elnevezésű egész napos néptánckoreográfus-verseny jelentette a deszki szerbek számára, mivel novemberben először tartottak ilyen jellegű rendezvényt a faluban. A FOLKcoolTour pályázat azt is lehetővé tette, hogy a helyi szerbség újra felfedezze a történelmét. Egy korábbi templomtűzben sok jelentős dokumentum semmisült meg, és a támogatásának köszönhetően a Bánát Szerb Kulturális Egyesület vezetősége az újvidéki Történelmi Levéltárban megkereshette a hiányzó dokumentumokat. December 15-én Deszken, a már említett közösségi házban kiállítás-megnyitót tartottak a helyi szerb közösség történelméről.

Brezovszki Tamara, a szabadkai Talentum Tehetséggondozó Művelődési Egyesület elnöke ismertette a deszki szerb közösséggel megvalósított közös programokat. Januárban a deszki gyermekek Szabadkára látogattak, hogy megtekintsék a város szecessziós nevezetességeit. Vendégül láttuk őket a Talentum nyári táborában és a Palicson tartott Magyar sokadalmon is. Néhányan eljöttek az októberben tartott Koreográfia 024 elnevezésű versenyre, amelyet Szabadkán rendeztünk meg – mondta Brezovszki Tamara.

Brezovszki Roland, a Talentum TME művészeti vezetője kiemelte, hogy a pályázatnak köszönhetően mindkét kisebbségi művelődési egyesület megkapta a számára szükséges felszerelést, vagyis a viseletekre, a fellépések technikai hátterére és a hangszerekre fordított támogatást. Koreográfusként örömét fejezte ki, hogy a Koreográfia 024-et Deszken is sikerült megszervezni.