2024. július 16., kedd

Edit hattyúi Kúlán

Nagy kihívást jelent a most népszerű fluid painting technika

Vibráló színvilág elnevezéssel a kúlai Kulturális Központ galériájában tegnap megnyílt a törökbecsei Zerebélyi Tényi Edit sorrendben 13. önálló tárlata.

A kiállítást Valka Károly, Kúla község alpolgármestere, és Dragan Simić, a verbászi Atelje 05 amatőr művészeti egyesület elnöke nyitották meg.

A festményekről szólva Zerebélyi Tényi Edit elmondta, Kúlán most állít ki másodszor, harminc alkotással érkezett, melyek két részre oszthatók.

− Az egyik rész a nálam jellemző origami hattyúk motívummal készült. Tudjuk azt, hogy a hattyú a nőiesség, az érzékiség, az újjászületés és a lelki tisztaság szimbóluma, az origami pedig a türelmet és a kreativitást jelképezi és nagyon könnyen sérül. Idővel az ember tisztasága elveszíthető, minden, amit idővel felépítünk, könnyen lerombolható, tehát semmi nem stabil. Mindez alapot ad a tematikával történő játszásra, a színekkel való játékra, és egy kimeríthetetlen alapot képez a művészi kifejezésre. A kiállítás második része új anyag, nem túl régóta csinálom, ez a fluid painting technika, azaz folyékony művészet, illetve festés. Minden kép akriltechnikával, vászonra készített alkotás – magyarázta a törökbecsei művész.

A kiállítás megnyitója, középen Zerebélyi Tényi Edit (Fotó: Snežana S. Davidović)

A kiállítás megnyitója, középen Zerebélyi Tényi Edit (Fotó: Snežana S. Davidović)

A kérdésre, hogy az alkotások mikor készültek, elmondta, hogy a munka mellett szabadidejében szokott festeni, a legrégebbi festmény sem idősebb ötévesnél, a legtöbb pedig az utóbbi 2–4 évben készült.

− Ami a folyékony művészetet illeti, itt nem ecsettel dolgozom, hanem folyatom a színeket, és fújással vagy csorgatással kapom meg az absztrakt effektusokat. Ez a festészeti mód jelenleg nagyon divatba jött, és nagy kihívás, ugyanis meg kell tanulni kordában tartani, és azt is, hogy hogyan viselkedik a „medium” ahhoz, hogy megkapjam azt, amit valójában szeretnék. További kihívást jelent a szárítás, ami igen hosszadalmas folyamat, mert nagyon sok festékről beszélünk. Érdekes figyelni a színek kibontakozását száradás közben. A másik ehhez köthető dolog pedig az, hogy az ilyen képeket nem kötelező keretezni, ugyanis a csupasz vásznon készült alkotás is kiváló vizuális élmény lehet – fogalmazott Zerebélyi Tényi Edit. 

Nyitókép: A kiállítás megnyitója, középen Zerebélyi Tényi Edit (Fotó: Snežana S. Davidović)