2024. szeptember 2., hétfő

A néptánc vonzásában

A Winteretno Fesztivál első produkciója a szabadkai Népkör MMK Róna Táncegyüttesének Szerelem című táncjátéka volt
Szerelem (Molnár Edvárd felvétele)

Szerelem (Molnár Edvárd felvétele)

Szerdán este kezdődött a szabadkai Népkör MMK-ban a Winteretno Fesztivál, amelyet az intézmény főtitkára, Bodrogi Béla nyitott meg, aki, mint mondta, számukra ez az év a jubileumok jegyében zajlik: 145 éves a Népkör MMK, 70 éve működik néptánccsoport az intézményben, 15 éves a Juhász zenekar, az Aranykapu játszóház pedig 10 éve működik. A fesztivál első produkciója a Népkör MMK Róna Táncegyüttesének Szerelem című táncjátéka volt, amely olyan mai átlagos fiatalokról szól, akiket megérint a szerelem. A történetet a tánc, a népzene, az ének és a színház elemeit felhasználva meséli el az együttes. A telt ház előtt lezajlott produkció rendezőjét, Kálló Bélát a táncjátékról kérdeztük:

– Egyszer volt egy nyilvános főpróbája a Népkörben, azután az Újvidéki Színházban a Néptáncosok Országos Bemutató Színpadának Minősítő Fesztiválján szerepelt, de végül is most volt a bemutatója. Néhány évvel ezelőtt sok fiatal jött a Róna Táncegyüttesbe, valamiképpen ez adott apropót az előadáshoz. Rendezőként a feladatom egyebek közt az volt, hogy a színészi képességeket gyakoroltassam velük, összehozzam a táncokat a koncepcióval, alkossak meg egy történetet, amelynek részei lehetnek ezek a táncok. Ettől kiváltképp érdekes volt számomra ez a munka. A táncjáték egy lányról szól, aki táncegyüttesben táncol, és egy fiúról, aki úgymond a város fotósa. A fiú meglátja táncolni a lányt, megtetszik neki, de a lány által a néptánc közelébe is kerül. A fiúnak vannak hűséges barátai is, a társasága, akik szintén elkezdenek érdeklődni a tánc iránt, így a néptánc lassan bevonzza a fiatalokat. Hihető, élethű történetre törekedtünk. Nem arról van szó, hogy valaki született táncos, hanem úgymond a modern, diszkótáncos világban létezve egyszer csak valamitől megihletődik és a néptánc felé fordul. Akár a szerelemtől, mint a mi történetünkben. A szerelmesek kapcsolata így valójában a tánc szerelmévé növi ki magát. A táncjáték során mai modern világ nemcsak találkozik néphagyományokkal, hanem meg is ütköztetem a kettőt. A legelején erősen tombol a diszkóláz, de a fiatalokat mégis megigézi a néptánc világa és utána csak annak élnek. Törekedtem arra, hogy a szereplők őszinték, hűek legyenek önmagukhoz. Üzente pedig lehet akár az is, hogy ápoljuk a néphagyományainkat, de ne feledkezzünk meg a szerelemről sem – mondta lapunknak Kálló Béla.

A Szerelem táncjáték létrehozásában részt vett Brestyánszki Boros Rozália dramaturg, Baráth Attila, aki a videóval foglalkozott, a koreográfusok pedig a Népkör MMK néptánc szakosztályának művészeti vezetői: Rumenyákovity Kárlo és Rumenyákovity Szilvia voltak. Az előadásban közreműködött a Szalagfűző leánykórus, valamint Csonka Ferenc és a Rozsdamaró együttes.

Tegnap délelőtt a Winteretno Fesztiválon a magyarországi Ramazuri Bábszínház lépett fel az Itt a király, hol a király? című interaktív bábelőadással, este a Szolnoki Szigligeti Színház Made in Hungária egyvelege adott ízelítőt Fenyő Miklós önéletrajzi ihletésű musicaljéből.

Ma 10.30-tól ismét a Ramazuri Bábszínház szórakoztatja a gyermekeket az Ördöngös mese bábjátékkal, 19 órától pedig a budapesti Nemzeti Színház Hoztam valamit a hegyekből című produkciójára kerül sor, amely során Tóth Auguszta megidézi Mezey Mária életét. A fesztivál zárónapján, szombaton 10 órától a Szabadkai Gyermekszínház Mira Magányországban előadása lesz megtekinthető, majd pedig 19 órakor a Kecskeméti Katona József Színház Csoportterápia című vígjátékával zárul a fesztivál.