2024. július 16., kedd

Bányai Jánosra emlékeztek

Egyetemi hallgatók nemzedékeit, kutatók sorát nevelte a minőség, az esztétikai érték feltétlen tiszteletére

A vasárnap elhunyt dr. Bányai János akadémikus, nyugalmazott egyetemi tanár tiszteletére gyászülést tartott a Bölcsészettudományi Kar és a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia újvidéki tagozata az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karán.

– Vasárnap reggel életének 77. évében Újvidéken elhunyt Dr. Bányai János akadémikus, kritikus, irodalomtudós, prózaíró, az Új Symposion és a Híd folyóirat egykori főszerkesztője, a Fórum egykori vezérigazgatója, a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia levelező tagja, valamint az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Kara Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének egykori oszlopos tagja. Bányai János ezen a tanszéken végezte tanulmányait, majd egész életét végigkísérte a Magyar Tanszéken végzett munka – mondta Csányi Erzsébet, a Magyar Tanszék vezetője.
– Nemcsak az mondható, hogy hosszú éveken át tagja volt ennek a közösségnek, hanem az is, hogy a tanítással való kapcsolatát soha nem szakította meg nyugdíjba vonulásáig, 2006-ig. Ez egyetemi munkával eltöltött 42 évet és sok-sok nemzedékkel való találkozást jelent. 1993-tól 2006-ig vezetője volt a Tanszéknek, 13 évig irányította ezt az intézményt, amivel messze túlszárnyalta a többi tanszékvezető vállalásait, s a legmeghatározóbb módon hagyta a kézjegyét a tanszék sorsának rajzolatán – mutatott rá Csányi Erzsébet.

Faragó Kornélia egyetemi tanár, a Híd folyóirat főszerkesztője elmondta, hogy Bányai János irodalomtudományi és irodalomkritikai gondolkodásunk meghatározó személyisége volt, véleménye az egyetemes magyar és a szerb irodalomtudományi kultúrában is számított.
– Bányai mindig arról beszélt, hogy önazonosságát magyartanári mivoltában éli meg. Egyetemi hallgatók nemzedékeit, kutatók sorát nevelte a minőség, az esztétikai érték feltétlen tiszteletére. Nagy a száma azoknak a műveknek, alkotóknak és életműveknek, amelyek részesültek kitüntető figyelmében – emelte ki Faragó Kornélia.

Bordás Győző, a Fórum Kiadóház egykori igazgatója kifejtette, hogy számtalan oldalról lehetne és kell is majd értékelni Bányai János munkásságát, a tanárit, irodalomtörténészi, de szerkesztői, kiadóvezetői, igazgatói munkájának is lenyomata van és marad.
– Ezt személyes példám is bizonyíthatja, hiszen pontosan negyven éve vett maga mellé Bányai János szerkesztőnek a Híd folyóiratba. Aztán, amikor a Fórum Könyvkiadóból a vezérigazgatói posztra távozott, utóda lettem mindkét posztján. S mindezt azért mondom e döbbenet perceiben is, mert a lehető legközelebbről követhettem munkásságát, és tapasztalhattam azt az igényességet, amelyet ő elsősorban magától, de munkatársaitól is megkövetelt – mondta Bordás Győző.

Bányai János munkásságát és életművét Stevan Pilipović, a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia újvidéki tagozatának elnöke, valamint Nikola Strajnić, a Vajdasági Irók Egyesületének elnöke is méltatta a gyászülésen.
Bányai János temetése ma 15 órakor lesz a bácsfeketehegyi temetőben.