2024. szeptember 2., hétfő

Gyermekversmondók estje

Szerdán este, a Szabadkai Városi Könyvtárban, az Életjel Csáth Géza Művészetbaráti Körének legifjabb versmondói léptek pódiumra. A Lesz bizony madárcsevej összeállítást Horváth Emma tanárnő rendezte. Az est moderátora Basity Gréta volt:

– Az iskolás és óvodáskorú versmondók szárnypróbálgatásai olyanok, mint a tavasz első igazi napsütéses reggele, amikor még az ágyban vagyunk, de már halljuk a madarakat. Tele van derűvel és reménnyel, számunkra pedig a fellépők hosszú sora azt jelzi, hogy egy gazdag nyár elé néz a Csáth Géza Művészetbaráti Kör, nagyon sok kiváló versmondó érik, fejlődik ugyanis Horváth Emma tanárnő tanítása alatt. Akár megtévesztő is lehet a versmondók magassága, mivel nem feltétlenül azonos vagy párhuzamos a tapasztalattal. Vannak olyan versmondóink, akik még egészen aprók, de már számtalanszor megfordultak a Szabadkai Városi Könyvtár olvasótermének pódiumán, és olyanok is, akik most kezdték, de már nagyobbak. Nem véletlen az sem, hogy egyes költemények duplán hangzanak el. Az ilyen estek remek alkalmadnak arra is, hogy megtapasztaljuk, egy-egy szöveget hányféleképpen mondanak el a gyerekek – hallottuk Basity Grétától.

A műsor szavalói Horváth-Militicsi Kinga, Horváth-Militicsi Viola, Kovács Kitti, Kovács Roland, Kovács Sztrikó Antónia, Losonc András, Miskolci Bálint, Miskolci Márton, Nagy Nikoletta, Radakov Amina, Sütő Theodora és Sütő Valentina voltak. Zongorán a szabadkai Zeneiskola növendékei, Bacslija Berta, Ajtai Balázs, Bojan Kovač és Magyar Lilla közreműködtek, továbbá Sóti Szobonya Emőke zongoratanárnő. Gyönyörű virágkompozíciókkal Basity Erika díszítette a rendezvény helyszínét.