2024. július 16., kedd

Pató Imrére emlékeztek a Magyar Tanszéken

„Akik megbíztak benne nem csalódtak, mert nehéz időkben és nehéz feladatok megoldása során is helyt állt”

Életének 85. évében február 23-án elhunyt dr. Pató Imre nyugalmazott egyetemi tanár, a tanszék vezetője, pontosabban a Magyar nyelv, Irodalom és Hungarológiai Kutatások Intézetének igazgatója, aki 1987 és 1991 között vezette intézményünket, mondta Csányi Erzsébet, a Magyar Tanszék vezetője a gyászülés kezdetén.

– A tudomány iránti elkötelezettségéről tanúskodik, hogy a biztos tanári állást, az igazgatóságot felcserélte a bizonytalan kutatói, sőt kutatóasszisztensi státussal. Pató Imre bibliográfiai tevékenységének eredményeként jelent meg 1983-ban a Hétről hétre repertóriuma, 1984-ben pedig a Kanizsai Írótábor bibliográfiája. Társszerzője volt az Önigazgatási és társadalompolitikai kifejezések szerbhorvát–magyar szótárának, amely 1979-ben jelent meg, valamint az 1983-ban megjelent ötnyelvű katonai szótárnak. Tevékenységét számos oklevéllel elismerték. Rendszerető, pedáns, alapos embernek ismertem meg. A tudomány iránti érdeklődését nyugdíjas korára is megtartotta – mondta Molnár Csikós László.

– A tanár urat 1988-ban ismertem meg személyesen, amikor Papp György tanár úrral megkeresett a felkéréssel, hogy elvállalnám-e a kutatói gyakornok munkahelyet. Nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy a nagy tekintélynek örvendő tanár úr megbízik a képességeimben és gondolkodás nélkül otthagytam a sokkal jobban fizető állást, hogy velük, mellettük dolgozhassak. Kanizsai származása ellenére Pató Imre jól beszélt szerbül, hiszen 1966-ban az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karán a szerbhorvát–magyar szakon szerzett egyetemi oklevelet. Ez elengedhetetlen feltétele annak, hogy valaki komolyan foglalkozhasson szótárírással – emlékezett Andrić Edit.

– Pénteken búcsúztunk el Pató Imre tanár úrtól és kísértük utolsó útjára. Pató Imre mögött változatos életpálya állt. Kisvárosi tanítóként kezdte pályáját és lett a tartomány legrangosabb magyar intézményének igazgatója. Pató Imrét azért hívták az Intézetbe munkatársnak, mert kiváló tehetségű, nagy teherbírású, összetett kutatásokra készen álló egyéniség hírében állt. Akik megbíztak benne nem csalódtak, mert nehéz időkben és nehéz feladatok megoldása során is helyt állt. Benne látták azt az embert, aki eredményesen tudja irányítani a magyar–szerbhorvát nagyszótár munkálatait – emelte ki Láncz Irén.