2024. szeptember 2., hétfő

A múlt és a jelen üzenete a jövő felé

A Budapest Klezmer Band lépett fel szerdán a szabadkai zsinagógában, ez volt Magyarország IHRA elnökségének utolsó szabadkai rendezvénye

Magyarország 2015. március 9-én Nagy-Britanniától vette át a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség, vagyis az IHRA soros elnökségét, amelyet most egy évre rá Romániának adott át. E program középpontjában az antiszemitizmus elleni küzdelem, a holokausztról való megemlékezés és az ehhez kapcsolódó oktatási és kulturális tevékenységek támogatása és előremozdítása állt. Az elmúlt IHRA évfolyamán Szabadkán hangversenyek, előadások és kiállítások zajlottak. A programsorozat szerdán este a szabadkai Zsinagógában a Budapest Klezmer Band koncertjével zárult, amelyre Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa és a Szabadkai Zsidó Hitközség szervezésében került sor.

A jubileumi 15. IHRA-elnökség szabadkai zárórendezvényén dr. Babity János, Magyarország szabadkai főkonzulja tartott köszöntőbeszédet. Mint mondta, egy évvel ezelőtt, amikor Magyarország IHRA-elnökségére került sor, ezt a feladatot komolyan vették, és a Szabadkai Zsidó Hitközség vezetői, Szabados Róbert és Kovács Róbert segítségét kérték:

– Az ötlet az volt, hogy a négy rendezvény szóljon a múltról, vezessen át a jelenbe, és mutassa meg a jövőbe vezető utat is. Ennek keretében két rendezvényünk a holokauszt tanításáról szólt, előadóink Izraelből és Magyarországról érkeztek, azt pedig, hogy a zsidó közösség él és virul, zenével lehet legjobban kifejezni, ez a múlt és a jelen üzenete a jövő felé. A Budapesti Klezmer Band fellépése a második zenés eseményünk, első a kántorkoncert volt. Habár Magyarország átadta az IHRA-elnökséget, mégsem fogjuk abbahagyni a tevékenységünket, és még az idén gondolunk egy újabb kántorkoncertet szervezni. Most már a szabadkai kulturális napok részévé is vált a zsidó kultúra napja, amelyre szeptember elején kerül sor, és ekkora is rendezvénnyel készülünk. A magyar kormány a holokauszt emlékév nyilvánítás keretében 2014-ben a szabadkai zsinagóga belső terének felújítására 1,6 millió eurót ajánlott fel. Ez az eddigi legnagyobb határon túli adomány. A felújítás hamarosan elkezdődik, és a tervek szerint 2017 szeptemberére megtörténik az átadás – hallottuk dr. Babity Jánostól.

Az esten jelen volt Daniel Banu, Románia belgrádi nagykövete is, aki arról számolt be, hogy egy nappal korábban Berlinben átvették Magyarországtól az IHRA-elnökséget. A nagykövet azt is kifejtette, hogy most még nagyobb figyelmet fordítanak majd a küzdelemre az antiszemitizmus és a diszkrimináció bármilyen formája ellen, beleértve a rasszizmust és a xenofóbiát, különböző projektumok által pedig a fiatalokat szeretnék felkészíteni, hogyan védjék ki a tragédiákat, mint amilyen a holokauszt volt.

A szabadkai koncerten Szabados Róbert, a Szabadkai Zsidó Hitközség elnöke is köszöntötte az egybegyűlteket. Mint azt hallhattuk, a továbbiakban is együttműködnek majd Magyarország szabadkai főkonzulátusával, ugyanakkor azt remélik, hogy a romániai elnökléssel is kapcsolatban lesznek, és újabb rendezvényeket szerveznek Szabadkán. Szabados Róbert, a szabadkai zsinagógával kapcsolatban is kifejtette a gondolatait:

– Sok éve várjuk, hogy e szentély belseje fel legyen újítva. Szeretnénk visszaadni a méltóságát, mivel négyezer zsidó emlékét őrzi mindennap. A karzaton lévő nézőkre tekintve elképzelem, milyen lehetett, amikor a főrabbik celebrálták az imákat, és ez a szentély ténylegesen zsidó templom volt. Remélem, hogy mihamarabb visszakerül eredeti funkciójába. A magyar kormány támogatása elegendő lesz ahhoz, hogy a szabadkai zsinagóga ismét megnyíljon, és új fényében láthassák a polgárok. A szabadkai zsinagóga nemcsak zsidó szentély, hanem Szabadka egyik szimbóluma is – mondta Szabados Róbert.

A koncert előtt Maglai Jenő, Szabadka polgármestere is a közönséghez fordult:

– A Budapest Klezmer Band a hagyományos zsidó zene kiváló, világhírű megszólaltatója, hiszen az érdemes zenei kultúra részét képező, klezmer stílus népszerűsítése terén óriási érdemei vannak. Szabadkán ismerik és szeretik az együttest. Örülünk, hogy ismét gazdagabbak lehetünk a zsidó kultúra megismerésével. A zene valóban igazi világnyelv, magával ragadó, nem csoda, ha úgy érezzük, hogy általa a világ csendül fel bennünk – hallottuk Maglai Jenőtől.

A rendezvény előtt Jávori Ferenc, a Budapest Klezmer Band vezetője fordult az újságírókhoz. Mint mondta Újvidéken a Hegedűs a háztetőn musicalt játsszák, így gyakran megfordulnak Vajdaságban, de a szabadkai koncert külön örömet jelent számukra:

– Nagyon örülünk, hogy ismét itt lehetünk, és egy nemes, szép, megtisztelő meghívásnak tehetünk eleget. Egy muzsikusnak mindig különleges érzés egy ilyen zsinagógában játszani. A klezmer zene a zsidó kulturális élet egyik legnagyobb kincse, és ezt próbáljuk a legmagasabb szinten képviselni – mondta Jávori Ferenc.