2024. július 16., kedd

Zsolnay – a bűvös szó

Megnyílt a világhírű porcelántermékeket bemutató kiállítás a Vajdasági Múzeumban, Újvidéken

Óriási érdeklődés mellett nyílt meg tegnap Újvidéken, a Vajdasági Múzeumban a Zsolnay – a bűvös szó című kiállítás. A tárlat a pécsi Janus Pannonius Múzeum jóvoltából valósult meg.

– A Vajdasági Múzeum látogatói számára nagy jelentőségű a most megnyitott kiállítás. Egy olyan anyagot állítottunk ki, amely tulajdonképpen dokumentációs anyag, mintapéldányok kiállítása. Egy válogatást láthat a közönség, amelyet a Zsolnay család tagjai terveztek és más művészek, akik közreműködtek a kerámia tervezésében, mondta Ózer Ágnes, a Vajdasági Múzeum igazgatója a kiállítás megnyitóján, amelyen tiszteletét tette Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete is.
– A Zsolnay gyár üzleti kapcsolatai nem csupán az egykori Magyarország területére korlátozódtak, hiszen érdekeltek voltak a balkáni kereskedelemben is. Belgrádban a Moszkva Hotel teteje Zsolnay cseréppel van kirakva. A szabadkai zsinagóga, a szabadkai városháza, az újvidéki Mária neve templom cserepei, a belcsényi Spitzer-kastély díszei mind-mind a Zsolnay gyárban készültek.
A kiállítás megszervezéséhez hathatós segítséget nyújtott a vajdasági kormány, ezért köszönettel tartozunk nekik. Nagyon hálásak vagyunk mindenkinek, aki bármilyen módon segített abban, hogy a mai kiállítás megnyíljon – mondta Ózer Ágnes.

Kovács Orsolya, a pécsi Janus Pannonius Múzeum muzeológusa 132, elsősorban iparművészeti dísztárgyat válogatott ki, és ezeket láthatja az újvidéki közönség.

– Minden kiállítás körül nagyon sok feladat van. Amikor azt látom, hogy a látogatók örülnek a kiállításnak, akkor engem is elönt az öröm. A Zsolnay gyűjteményünk több mint 8 ezer darabot számlál, ennek egy része az állandó kiállításon, valamint a Zsolnay gyár területén a Zsolnay család és a gyár történetét bemutató állandó kiállításon tekinthető meg.

– A mostani kiállítás anyagának az összeállításakor arra törekedtünk, hogy a legjellegzetesebb technikák és a legkiválóbb tervezők munkái szerepeljenek – nyilatkozta Kovács Orsolya.

Slaviša Grujić tartományi művelődési és tájékoztatási titkár elmondta, hogy ennek a kiállításnak rendkívüli kulturális jelentősége van. Vajdaságban lépten-nyomon fellelhető a Zsolnay porcelán. Jelenleg zajlik a szabadkai zsinagóga felújítása, ahol szintén Zsolnay porcelánt használnak. Ez a kiállítás egy kiváló együttműködés első megállója, reményeink szerint a jövőben Csontváry-, szecessziós és egyéb kiállításokat is megszervezünk, mondta a tartományi titkár.

A kiállítás június elsejéig tekinthető meg a Vajdasági Múzeumban.

Csornay Boldizsár, a Janus Pannonius Múzeum igazgatója kifejtette, milyen fontos számukra, hogy elhozhatták a kiállítást Újvidékre.
– Ez a kiállítás rámutat azokra a szálakra, amelyek összekötnek bennünket. Egy olyan kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők, amelyik két részből áll: az egyiket mi hoztuk ide, a mindenféle stílusú díszkerámiákat, a múzeum pedig tablókkal járult hozzá a kiállításhoz, amelyeken bemutatják a Zsolnay gyár és Vajdaság kapcsolatait. Nem csupán Újvidékre, hanem más vajdasági helyszínekre is szeretnénk eljutni, és nem feltétlenül Zsolnay termékeket, hanem más egyebet is bemutatni – mondta Csornay Boldizsár.