2024. július 16., kedd

Emberközpontú nyelvművelés

Tisztújító közgyűlést tartott a Kossa János Magyar Nyelvművelő Egyesület és Olvasóklub

Az egyesület hétfő délelőtt Újvidéken, a Forum-házban tartotta meg tisztújító közgyűlését. Megválasztották a héttagú elnökséget: Farkas Zsuzsa nyugalmazott lektor lett az elnök, Dobranić Aranka az alelnök, és ezzel egyidejűleg az egyesület pénzügyeivel is foglalkozik, Kis Zsuzsanna koordinátor, Stanyó Tóth Gizella sajtófelelős, dr. Csáky Sörös Piroska tanácsadó. További tagok: Törőcsik Rozália, a Magyar Szó lektora, valamint Miklós Csongor, az Újvidéki Rádió munkatársa.
Megválasztották a háromtagú ellenőrző bizottság tagjait is: Tóth Bátori Erzsébet elnök, Csík Mónika és Fésűs Mária tagok. Horváth Aranka, az egyesület eddigi elnöke, az újvidéki Mihajlo Pupin Villamossági Szakközépiskola magyartanárnője beszámolt az egyesület elmúlt öt évének programjairól.
Farkas Zsuzsa, az újonnan megválasztott elnök elmondta, hogy Kossa János volt az első nyelvművelő tanára, akitől rengeteget tanult.
– A Lőrincze Lajos által is hangsúlyozott emberközpontú nyelvművelés folytatását szorgalmazom. Úgy kellene nyelvműveléssel foglalkozni, hogy elsősorban az embert műveljük. Nem tudok egyetérteni azokkal, akik azt mondják, hogy nem kell nyelvműveléssel foglalkozni. Az igaz, hogy a nyelv a saját törvényei szerint fejlődik, de időnként le kell nyesni a vadhajtásokat. Nyelvében él a nemzet, és a helytelen nyelvhasználat zűrös gondolkodásmódról árulkodik – nyilatkozta Farkas Zsuzsa.