2024. július 16., kedd

A levéltár önmagunk megismerésének egyik forrása

Kilencvenéves a Vajdasági Levéltár

Tegnap ünnepelte fennállásának 90. évfordulóját a Vajdasági Levéltár. A jubileum alkalmából kiállítás nyílt az intézmény legrégebbi és legértékesebb, XII–XVII. századi irataiból, amelyet Tomislav Nikolić államelnök nyitott meg. Ugyanakkor, az évforduló alkalmából a Dokumentum útja című könyvet is bemutatták, amely betekintést nyújt a levéltárosok munkájába, a restaurációs folyamatokba, az iratok rendezésének menetébe.

Tomislav Nikolić ünnepi beszédében kiemelte, hogy a levéltárosok munkája kiemelkedően fontos nemcsak az állam, a polgárok, hanem a nemzeti és a kulturális értékek kiemelése és megerősítése érdekében is.

– A levéltárak bizonyos szempontból egy állam nemzeti és kulturális identitását is meghatározzák, de ugyanakkor a nemzetközi kulturális örökség gazdagításához is hozzájárulnak. Emellett, nemcsak kulturális tényezői, hanem a polgárok identitásmeghatározó dokumentumai is, amelyek nemzeti, történelmi és művelődési értékeket közvetítenek. Olyan dokumentumok ezek, amelyek segítenek a nemzet megismerésében, ugyanakkor hozzájárulnak környezetünk, a mellettünk élők megismeréséhez és mélyebb megértéséhez is, a tolerancia érvényesítéséhez és fejlesztéséhez – magyarázta az elnök.

Branimir Andrić, a Vajdasági Levéltár igazgatója elmondta, hogy a kilencvenéves jubileum egy mérföldkő az intézmény életében.

– Kilencven év hosszú idő, amely több generációnyi levéltáros, szakember egymásra épülő munkáját fémjelzi. A munka sohasem volt könnyű, mindig rengeteg tennivaló akadt. A levéltárat ötször költöztették, remélem, hogy ez a mostani, utolsó helyszín, végre egy kellőképpen felszerelt modern épület, amely kiváló körülményeket szavatol a régi dokumentumok biztonságos archiválására. Az intézmény munkatársai aktívan részt vesznek több tudományos projektum megvalósításában, állandó segítségére vannak a polgároknak és az államvezetőségnek a különböző személyes, illetve más dokumentumok felkeresésében. A levéltár magában hordozza egyszerre a nemzeti, de a nemzetközi kulturális örökség minden jegyét – hangzott az igazgató ünnepi beszéde.

Az ünnepi eseményen bemutatták a levéltár legrégebbi dokumentumait, kódexeit és pergamenjeit. Az intézményben csaknem 9 ezer különböző eredeti iratot őriznek, közöttük olyan nemzetközileg is fontos kéziratok vannak, amelyek a XII. és XV. századból származnak, valamint könyvrészletek a XII. és XIII. századból.

A legrégebbi iratok egyike 1941-ben tűnt el az országból, amikor is Rudolf Schmitt, a megszállók által kinevezett levéltári vezető, mint hadizsákmányt elkobozta azt. Schmittet Csehszlovákiában csípték el a saját célokra kisajátított iratokkal, majd később a dokumentumok gyorsan visszakerültek Jugoszláviába.

Az ünnepségen jelen volt Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke, Slaviša Grujić tartományi művelődési titkár, Miroslav Perišić, az állami levéltár igazgatója, Dragan Stanić, a Szerb Matica elnöke és Dušan Nikolić, az Újvidéki Egyetem rektora is.