2024. július 22., hétfő

A művésznő lepedője

Vasárnap bemutatót tart az óbecsei Perem Magyar Színházi Egyesület

Mit tehet egy nő, aki képtelen a kalitkájából kilépni? Sanyarú sorsra kárhoztatja magát? Vagy mégsem?

Bemutatójára készül az óbecsei Perem Magyar Színházi Egyesület. A kétszereplős dráma középpontjában Lujza áll, aki elhatározza, hogy felszámol régi, unalmas, megfásult életével, és újra egyedülálló lesz. De hogyan? Egy tévedésnek vélt esemény kapcsán csöppen a történetébe Bálint András ügyvéd, aki tehetetlenül kering a nő és problematikája körül, hiszen az igyekvésük valamiért mindig valamilyen akadályba ütközik. Bár kettejük története összekapcsolódik, de életük nem fonódhat egybe, amíg az asszony házasságban él. A történet a Karinthy által megélt 1920-as évek Budapestjén játszódik. Az előadásban Lujza szerepét Verebes Judit, a Zentai Magyar Kamaraszínház színművésze játssza. A darabot Rókus Zoltán, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának a színművésze írta és állította színpadra. A történet másik szereplője ő maga, az előadásban Bálint András szerepét alakítja a színész.

– Mindig valami tematika köré kezdek el építgetni. Most Karinthy Frigyesre esett a választás, többek között azért, mert tudtam, hogy nevettetni igen nehéz. Szeretem a kihívásokat és az újdonságokat. Átrágtam magam annyi könyvön, amennyin csak tudtam és bírtam, majd ezek után talán tíz novella, humoreszk maradt hátra a végső feldolgozásra. A produkció A művésznő lepedője – komédia egy részben címet kapta, s Karinthy Frigyes humoreszkjei ihlettek meg. Egy fő novellába épül bele az összes többi. Természetesen ezt nem úgy kell elképzelni, hogy bemásoltam egymás után a szövegeket és kész a dráma, hanem hol a szituációk, hol egy frappáns dialógus rész, hol pedig maga a mondanivaló maradt meg más-más formába öntve. Magát a drámát és annak a mozgatórugóit, a problematikákat én találtam ki, néha túl gondolva vagy túlspilázva a gondolatot. Ebben volt nagy segítségemre Verebes Judit, aki sok-sok diskurzusunk alatt rámutatott, hogy esetleg hol sok, vagy hol kevés egy kicsit. Természetesen írni, rendezni és még játszani is egy személyben nem könnyű feladat. Sokszor egy rendező teljesen mást hoz ki egy szövegből, mint amit az író elképzelt, sőt a színész ezt akár tovább is viszi. De ebben a helyzetben mindhárman tudtuk, mit akarunk, hiszen egy és ugyanaz a személy mindhárom. Judit nagyon jól megoldotta a feladatot, tudta, hogy mit várok el a darabtól íróként, rendezőként és színészként egyaránt.

A két színész között mindvégig gördülékenyen zajlott a munka (A Perem Magyar Színházi Egyesület felvétele)

A két színész között mindvégig gördülékenyen zajlott a munka (A Perem Magyar Színházi Egyesület felvétele)

Fantasztikusan éreztem magam a próbákon, hiszen bármilyen probléma is ütötte fel a fejét, mi csakis előre haladtunk. Az egyetemen, ahol osztálytársak voltunk, sokat dolgoztunk ketten, és ez most egy afféle nosztalgia is volt. Talán ez is vitte ilyen gördülékenyen előre a próbákat, hiszen tudtuk, hogy hogyan dolgozik vagy gondolkodik a másik – fogalmazott Rókus Zoltán.

A művésznő lepedője című előadás bemutatójára április 16-án, vasárnap 19 órakor kerül sor az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben. A belépő önkéntes adomány.

Nyitókép: A két színész között mindvégig gördülékenyen zajlott a munka (A Perem Magyar Színházi Egyesület felvétele)