2024. július 16., kedd

Fontos az útmutatás

Műhelymunkán vehettek részt a diákszínjátszók Zentán

A péntek esti eredményhirdetést követően szombat délelőtt a Középiskolások Szín- és Filmművészeti Vetélkedőjének program sorozata színjátszó és filmes workshoppal folytatódott. A kilenc órakor kezdődő foglalkozások vezetői Crnkovity Gabriella színművész és K. Kovács Ákos filmrendező voltak. A résztvevő diákok egyenlő létszámban vettek részt mindkét foglalkozáson. A színjátszó csoport vezetője Crnkovity Gabriella elmondta, hogy fontos ilyen és ehhez hasonló foglalkozásokat tartani a diákszínjátszóknak, hiszen itt alkalmuk nyílik önmaguk megismerésére és fejlesztésére egyaránt. 

A színjátszó csoport foglalkozását Crnkovity Gabriella tartotta (Gergely Árpád felvételei)

A színjátszó csoport foglalkozását Crnkovity Gabriella tartotta (Gergely Árpád felvételei)

– A foglalkozás célja, hogy különböző koncentrációs és ritmus gyakorlatokat sajátítsanak el a résztvevők továbbá, hogy hogyan hangolódjunk egymásra szavak nélkül és működjünk egy csapatként. Az előadásokra, jelenetekre való lelki felkészülés. Kísérletezünk, helyzet gyakorlatokat végzünk, a kreativitásunkat próbáljuk előhozni játékosan, és hogy hogyan tudunk felszabadulni minél előbb a színpadon.

Mohácsi Sára Palicsról érkezett és nézőként vett részt a pénteki vetélkedőn, de elmondta, hogy nagyon jól érezte magát és élvezte az előadásokat. Számára jó volt látni, hogy a vele egyidős középiskolások mennyire tehetségesek és ez egy irigyelni való dolog, amelynek szerinte örülni kell. Első alkalommal látogatott el a Középiskolások Szín- és Filmművészeti Vetélkedőjére, azon belül is a szombati színjátszó workshopra.

A filmes workshop vezetője K. Kovács Ákos filmrendező volt

A filmes workshop vezetője K. Kovács Ákos filmrendező volt

K. Kovács Ákos, aki maga is középiskolásként rendszerint részt vett a vetélkedőn elmondta, hogy a filmes workshopnak leginkább azt a címet adná, hogy „Miből csináljunk filmet?”

– Az, hogy valaki filmet akar csinálni, az önmagában nem elég. Számtalan kérdés merül fel, mint például, hogy miről csináljak filmet vagy, hogy én hol találom meg magam a filmben, én hol vagyok ebben az egészben és ki vagyok én? Ez a workshop leginkább az önkeresés és az ötlet keresés útja. Azért fontosak ezek a foglalkozások, mert egész egyszerűen muszáj ezeket a fiatal gimnazistákat, akik tulajdonképpen lelkes amatőrök ezekben a szakmákban, irányítani és valamiféle iránymutatást adni nekik.

Nyitókép: A színjátszó csoport foglalkozását Crnkovity Gabriella tartotta (Gergely Árpád felvételei)