2024. július 16., kedd
Talentum Gyermek és Ifjúsági Néptánctábor

Hat nap a néptánc jegyében

A péntek esti fellépésre készülődve

A péntek esti fellépésre készülődve

Immár ötödik alkalommal szervezte meg a Talentum Gyermek és Ifjúsági Néptánctábort a szabadkai Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület. A táborban az ifjúsági korosztályból mintegy 35-en vettek részt, a gyerekek – 7–14 éves korig – viszont csaknem 130-an voltak. A hat napig tartott tábor ideje alatt a horgosi Túrú-tanyán három táncanyagot tanultak a résztvevők. Palatkait táncoltak Farkas Tamás és Farkas Ágnes vezetésével, Józsa Tamás és Marosi Gerda mezőföldi táncokat tanított a legkisebbeknek, a középső csapatot pedig Tóth Gábor és Tóth Goda Kata nagyecsedi táncokra tanította.

– A néptánctábor lényege, hogy a résztvevők egy-egy tájegységből jó alapokat kapjanak. Nem mentünk bele nehezebb figurákba, inkább a tartásra, ellentartásra, a tájegység legfontosabb jellegeire, a hangsúlyokra, térdhasználatra és a páros viszonyokra fókuszáltunk – tudtuk meg Brezovszki Rolandtól, az egyesület egyik vezetőjétől és a tábor egyik szervezőjétől.

A néptáncoktatás mellett kézműves-foglalkozások és sporttevékenységek is folytak, a megtanult táncokat pedig pénteken este gálaműsor keretében mutatták be a táborozók a közönségüknek.