2024. július 16., kedd
XV. Ifjúsági Etno Tábor

Kézművesek fesztiválja

Az idei Ifjúsági Etno Táborban először megrendezésre került az Alteretno Fesztivál is

Immár tizenötödik alkalommal szervezte meg nyári ifjúsági táborát a Vajdasági Magyar Ifjúsági Központ (VMIK), s ahogyan a szervezők nevében Erdődi Edvinától hallottuk, idén a tábor keretében egy kétnapos Alteretno Fesztivált is megszerveztek.

– Második alkalommal vagyunk a hajdújárási Róka-tanyán, nagyon bevált már tavaly is ez a helyszín. Az állandó táborlakók száma meghaladja hetvenet, de napijeggyel is napi szinten még 5–10 ember kilátogat hozzánk. 16-tól mintegy 30 éves korú résztvevőink vannak. A tábor idején tíz csoportban folynak a foglalkozások: fafaragás, kosárfonás, agyagozás, nemezelés, üvegfestés, selyemszalagvarrás, papírfonás, valamint ékszerkészítés süthető gyurmából, gyöngyből és rézből. Sokan kipróbálnak sok mindent. Amit elkészítenek, azt haza is vihetik, így azt szoktuk mondani, hogy aki okos, az először egy kosarat készít, amibe azután belepakolja a többi dolgot. Olyan tárgyak készülnek, amelyeket otthon, a mindennapi életben is használni tudnak: kosarak, táskák, mobiltokok, tálak, ékszerek... Idén a kosárfonás nagyon népszerű – hallottuk Erdődi Edvinától.

A táborlakók kezei azonban pihentek is, szerveztek nekik filmvetítést, vizes játékokat, lehetett lovagolni és a tóban fürödni is, és mindennap voltak szervezett csapatjátékok is.

A pénteki és a szombati Alteretno Fesztivál kürtőskalács-készítéssel kezdődött, a táborlakók elkészíthették a saját kürtős kalácsukat, de volt íjászkodás, lovaglás, jógázás, aerobikozás, doboktatás is, kiállítás nyílt a tábor ideje alatt elkészült alkotásokból, szombaton egy önismereti előadásra került sor, és helybe érkeztek koncertek is. Pénteken egy etnodj és a Sin Seekas együttes gondoskodott a jó hangulatról, szombaton pedig a helybeli Savić Dijana és zenekara, majd a Baraparty együttes lép fel.

A tábor a vasárnapi reggeli után zárul.