2024. július 17., szerda

Rendezték a VMHE anyagi gondjait

Szikora István: Kevés fiatal érdeklődik a helytörténeti kutatások iránt

Topolyára helyezte át székhelyét a Vajdasági Magyar Helytörténeti Egyesület. Mint azt Szikora Istvántól, a VMHE elnökétől megtudtuk, erre a lépésre az kényszerítette az egyesületet, hogy miután a bajmoki székházukhoz nem érkezett meg a posta, és nem értesültek időben a magyarországi 200 ezer forintos támogatásról, amit így nem tudtak időben felhasználni, vagyis vissza kellett utalniuk.

Szikora István az elmúlt hat hónap – elnöksége idejének – időszakát elemezte az egyesület legutóbbi ülésén. Mint mondta, az egyesület nagy gondokkal küzdött, pénzhiánnyal vette át az egyesület irányítását, de mint kiemelte, a Magyar Nemzeti Tanács adományának köszönhetően, illetve az egyesület tagjainak közbenjárásával sikerült kilábalniuk a nehézségekből.

– Sikerült konszolidálnunk a szervezet anyagi helyzetét, vagyis jelen pillanatban nincsenek anyagi nehézségei – emelte ki a VMHE elnöke. Megtudtuk, az egyesület törekszik minden évben olyan évkönyveket megjelentetni, amelyek különbözeti tanulmányokról számolnak be. Így a tavalyi évkönyvben 19 szerző munkáját ismerhetik meg az érdeklődők. Az idén is már megkezdték a tanulmányok begyűjtését, aminek megjelentetésére jövő év elején kerül sor.

Az egyesület legutóbbi ülésén az érdeklődőket előadásokon keresztül megismerkedhettek az egyházi kisépítményekkel, a családnevekkel, valamint a vidékünkön fellelhető és működő sportegyesületekkel, amelyek már a múlt században tevékenykedtek.

– Tagságunk nagyon változó, hiszen lassan elhalunk, de mindig vannak új tagjelöltünk is. Azt szeretnénk, ha a fiatalságot is érdekelné a helytörténet, de sajnos sok esetben a történelemtanárok sem érdekeltek a helytörténeti kutatásokban és nem is kedveltetik meg a tanulókkal sem ezt a területet – emelte ki Szikora István, rámutatva az egyesület másik jelentős problémájára.