2024. július 17., szerda

Konzerválják a Népszínházat

A Tartományi Nagyberuházási Alap jóváhagyását várja a szabadkai önkormányzat a közbeszerzés kiírására

A Szabadkai Népszínház építési munkálatainak folytatása, illetve annak üteme jövőre is csak attól függ majd, hogy a tartományból, illetve a köztársasági költségvetésből mennyi pénzt különítenek el rá. Erre az évre befejeződtek a Népszínház munkálatai. Az építőmunkálatok második és harmadik fázisának elvégzése után a téli időszakban konzerválják az épületet, és ha lesz rá pénz, tavasszal nekiláthatnak a tetőszerkezet megépítésének, valamint az épület új részének homlokzata is ekkor kerül majd napirendre.

– A Yumol vállalat mintegy 10 nappal ezelőtt befejezte azokat a munkálatokat, amelyekre a szerződése szólt. A múlt héten átadtuk a szükséges dokumentációt a felügyelőszervnek. Reményeim szerint csütörtökön, vagyis holnap a koordinációs munkacsoport ülésén az elvégzett munkálatok második és harmadik fázisát pozitívan bírálják el, hiszen eddig nem volt semmilyen kifogás a munkálatok minőségét és ütemét illetően – emelte ki Snežana Pejčić, a Népszínház építését felügyelő bizottság elnöke.

Mint hozzátette: az elvégzett munkálatokról jegyzőkönyvet készítenek, ami belekerül a zárójelentésbe.

– A kivitelezők már elhagyták az építkezés területét, elszállították a gépeket onnan. Most már csak az épület időjárási viszonyoktól való védelméről kell gondot viselnünk az építőmunkálatok folytatásáig. A múlt héten a Tartományi Nagyberuházási Alapnál olyan ígéretet kaptunk, hogy e hét végéig az önkormányzat engedélyt kap majd a 85 millió dinár értékű közbeszerzés kiírására. Ebből az összegből 2 millió dinárt fordítunk az épület konzerválására, illetve ezt a folyamatot végző szerv munkájára, és a többi 83 millió dinár fedezné mindazokat a munkálatokat, amelyek meghatározzák majd a Népszínház régi részének kinézetét. Vagyis ebben a fázisban végzik el a fedőmunkálatokat, építik ki a tetőszerkezetet, ekkor kerül sor az asztalos munkálatokra, illetve elkészül a régi rész homlokzata is. Ebben a fázisban építik majd ki az installációkat is – tudtuk meg a bizottság elnökétől. Hozzátette: – Amennyiben ezen a héten az önkormányzat engedélyt kap a Nagyberuházási Alaptól a közbeszerzés kiírására, legkésőbb februárban már aláírhatjuk a szerződést a munkálatok következő, negyedik fázisának kivitelezőjével, és tavaszra folytatódhatnak a munkálatok. Vagyis reményeink szerint az épületet nem kell 2-3 hónapnál tovább konzerválnunk – mondta.

Megtudtuk, a Népszínház építését követő bizottság a városi képviselő-testülettől ősszel utasítást kapott arra, hogy határozza meg azokat a helyiségeket a Népszínház épületén belül, amelyek kísérő, illetve kommerciális tartalmakat kapnak majd, valamint hangolja össze az épület kiépítésének projektumával és konkretizálja az épület új részének homlokzatát.

Snežana Pejčić elmondta továbbá, hogy ugyan már korábban elkészültek a Népszínház új részének homlokzatáról a tervek, el is fogadták már azokat az illetékes szervek, most csupán a meglévő terveknek az összehangolását végzik azokkal a méretekkel, amelyek az ésszerűsítés miatt módosultak a tervekben, és elsősorban a Korzó, valamint a Szabadság tér felőli homlokzatmagasságot érintik. A tervezők odafigyeltek arra, hogy az új épületrészt összehangolják a régi védelem alatt álló résszel, és hogy megfeleljen a korszerű elvárásoknak is.