2024. július 17., szerda

Étterem, irodahelyiség, szabóműhely

A szabadkai Népszínház építésével foglakozó bizottság javaslatot készített az épület tartalmára

A szabadkai Városi Tanács pénteki ülésének napirendjén szerepelt a szabadkai Népszínház építésének figyelemmel kísérésével megbízott bizottság jelentése is. A jelentésben a bizottság javaslatot tett a kommerciális és a színház működését kísérő tartalmak elhelyezéséről is. Ez alapján az épület régi része alatt kiépített pincében, amelynek területe megközelítőleg 670 négyzetméter, városi étterem működne, az épület előterét pedig kulturális tartalmakkal töltenék meg, lehetőség nyílna a kiállítások megszervezésére. Mindkét tartalom bejárata a Korzóra nyílna.

Az emeleti részben három iroda kialakítására van lehetőség, itt kapna helyet a három társulat. A bizottság elképzelése szerint a társulatok irodahelyiségét arra a szintre kell helyezni, ahol a próbatermek találhatók. Ezen a szinten kapna helyett a színház-igazgatóság, illetve az épület műszaki igazgatósága is. Elképzelések szerint a színház igazgatósága, valamint a társulatok irodahelyiségeihez is a bejárat a Korzóról lenne, míg az épület műszaki igazgatósága és az adminisztráció számára a bejáratot a Nušić utcából nyitnák meg.

A Korzóról az irodahelyiségek feletti szinten, külön felszerelt helyiségeket nyitnának az elektronikus médiumok számára, illetve a vendégtársulatok elhelyezésére. De szintén a Korzóról való bejárattal egy 90 négyzetméteres területű helyiségben könyvesboltot is elképzeltek az épületben. A bálterem felett, egy 100 négyzetméter területű helyiségben pedig egy művészkávézó kialakítására láttak lehetőséget.

Az épület többi helyiségének működésére is javaslatot tettek, így két nagy és egy kicsi próbatermet irányoztak elő, meghatározták, hogy melyik szinten helyezzék el a színház könyvtárát, a földszinten és az alsó szinteken helyzeték el a ruhatárat, a szabóműhelyt, a mosodát és a fodrászműhelyt.

A javaslat alapján az asztalos-, a lakatos- és a díszletfestőműhely kialakítását nem az épületben képzelték el, így a bizottság véleménye szerint erre a városnak külön épületet kell előirányoznia. A kisebb javításokra szolgáló műhelynek jutna csak a színház épületében hely.

Vagyis a javaslati megoldások szerint az épület 46 százaléka a színházat szolgálná ki, 17 százaléka kísérő tartalmakat kap, 25 százaléka a műszaki igényeket szolgálná ki, és 12 százalékban kombinált színházi és szolgáltatást nyújtó tartalmakkal bővülne.

A Népszínház építését felügyelő bizottság javaslata szerint az épület a város tulajdonában kell, hogy maradjon, mivel közjót szolgál, az önkormányzatnak kell követnie az épület működését.

A bizottság által átnyújtott javaslata érinti az épület homlokzatát is, miszerint az épület új részének követnie kell a régi, védelem alatt álló rész stílusát és hangulatát a Korzó és a Szabadság tér oldaláról is.