2024. július 16., kedd

Művelődésünk hagyatéka széltében-hosszában

Nyugat-Bácska műemlékei a Google-térképen

A Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Telekommunikációs Minisztérium pályázatán tavaly a zombori SOinfo civil szervezet nyert lehetőséget, Zombor Város és a környező települések emlékhelyeinek, épített kulturális értékeinek fotó-dokumentálására és térbeli koordinátáinak megjelölésével történő publikálására.

Idén, egy ugyanilyen pályázati támogatás mellett a zombori Rada Krstić Fotó-, Film és Videoklub elkészítette Apatin és Hódság történelmi, szakrális, kulturális anyagi hagyatékának digitális leltárát. Több ezer fényképet készítettek, a fotózásba bevonták az eszéki és bajai fotóstársaikat is, hiszen elképzelésük szerint nem a puszta dokumentálás és helyrajzi megjelölés volt a céljuk, hanem lehetőséget kívántak adni a fotósok művészi kibontakozására is az adott feladatok közepette.

Az elkészült fotókból mintegy félezer kerül föl a Google interaktív földrajzi mappájára a projektumot kezdő Soinfo szervezet segítségével.

A fotósok elvégezték a munkát, és 30 nagy formátumú képből szabadtéri kiállítást tartottak Zomborban, Apatinban és Hódságon, a szokatlan tárlatot mindhárom helyen jelentős érdeklődés kísérte.

A projektum során a fotók a velük járó GPS-koordinátákkal fölkerülnek a Google közlekedési térképére, előtte viszont a zombori Városi Múzeumban muzeológusok és levéltárosok tárgyalják meg az anyagot, természetesen érdeklődők részvétele mellett.