2024. július 16., kedd

A sport kitartásra nevel

Sporttábor serdülőknek Szabadkán, a Szekeres László Alapítvány szervezésében

Tegnaptól indult a Kamaszlélek a sportpályán elnevezésű, ötnapos sporttábor. A Szekeres László Alapítvány szervezésében jött létre a 13 és 16 év közötti fiataloknak szóló kamasztábor.

A tizenöt diák részére rengeteg színes programmal készültek, köztük paintballal, pool biliárddal, íjászattal, gyeplabdával, vívással, e-sporttal, homokstrandos röplabdával, akadálypályás versennyel, erőművészettel, atlétikával, kick-boxszal, crossfittel és falmászással. Egyéni és csapatjátékok is várnak a táborozókra. Változatos előadásokat hallhatnak nap mint nap, köztük dr. Halasi Szabolcs egyetemi tanártól, aki többek között a sporttáplálkozás alapjairól, a hidratáció fontosságáról fog beszélni. Makai Attila edző élménybeszámolóval várja az ifjúságot, Mihájlovits Miklós által pedig betekintést kapnak az erőművészet rejtelmeibe. A pool biliárdról Lackó Lénárd országos bajnok fog előadást tartani. Interaktív ismertető várható az olimpiáról Ubori László és Szenczi Róbert edzők vezetésével. A falmászás sportágának rejtelmeibe Bognár András és Tóth Áron edzők vezetik be a részvevőket. Liza Ležaić Schweitzer révén a vívásba kapnak betekintést a diákok . A SZLA kupa versenyjátéka Klinovszky Michael és Varkulya Csongor sportolók vezetésével fog zajlani. Az e-sport világába pedig Perlaki Róbert fogja elkalauzolni a tanulókat.

A kamasztábor 2019 óta kerül megrendezésre, immár második éve dr. Klinovszky Andrea szakpszichológus vezetésével.

Mint dr. Klinovszky Andrea az eseménysorozat kapcsán elmondta: a sport az egyik legmeghatározóbb személyiségfejlesztő módszer, amit szülőként, felnőttként, edzőként megtehetünk a gyermekekért. Kamaszkorban fontos, hogy a fiatalok kapcsolódjanak egy közeghez, mivel akkor alakul ki a csoportidentitásuk is. Ha a fiatal egy olyan sportterületen aktív, ami jól megy neki, sikereket ér el, ott a sport a mentális és testi egészség mellett a személyiségfejlődésre úgy tud igazán hatni, hogy az önértékelést, az önbizalmat tudja növelni. A testgyakorlás abban is nagy támpont tud lenni, hogy fiatalkorban megtanuljuk azt, hogy figyelnünk kell a testünkre, a jelzéseire, a tüneteire, hogy például mennyire tud gyorsan regenerálódni a test egy sérülést követően. Egy önismereti csomagot is kap a mozgás által az illető, amivel jobban megismeri saját magát. Kiemelte, hogy vannak olyanok, akik az egyéni sportban tudnak kiteljesedni, és vannak személyek, akik a csapatsportban kimagaslóak. A sporttábor célja, hogy a fiatalok interakcióba lépjenek egymással, együtt mozogjanak, barátkozzanak, hogy ne legyenek egyedül. E foglalkozásokon nagy hangsúlyt fektetnek a csoportfoglalkozásra, a csapatépítésre. Külön öröm a pszichológus számára, hogy idén megkapta Szabadka az európai sportváros címet, így a település 2024-ben büszkélkedhet ezzel a ranggal.

E tábor révén arra törekedtek, hogy felhívják a fiatalok figyelmét: a nyári szünetben is lehet mozogni. Megtanítják nekik, hogy milyen az, amikor csoportban ki kell vívni a saját véleményüket, hogyan ismerhetik meg a saját határaikat, és a csoport határait. Ebből kifolyólag kommunikációs szociális képességek fejlesztésével is foglalkoznak majd. Hangsúlyozta, hogy mivel ülő életmódot folytatnak a felnőttek, és a gyerekek egyaránt, ezért fontos lenne minden korosztálynak az egészségmegőrzés. A sok sportfoglalkozás mellett pénteken kirándulni is mennek Törökfaluba és Adára, ahol lehetőségük nyílik a szabadban a részvevőknek csónakázni, paintballozni, állatsimogatóba menni.

Az egész héten zajló tábort tegnap reggel Bálint Beáta pszichológus nyitotta meg egy csapatépítő foglalkozással.

Emellett a Szekeres László Alapítvány további táborokat is szervez a jövő héten: sporttábort a 6-tól 11 éves korosztály számára és informatikatábort a 8–11 éveseknek, illetve 12–15 éves gyerekek részére.

Dr. Klinovszky Andrea (Kolovity Edina felvétele)

Dr. Klinovszky Andrea (Kolovity Edina felvétele)

Nyitókép: Csapatépítő foglalkozás Bálint Beáta irányításával (Kolovity Edina felvétele)