2024. július 16., kedd

Anti-multikulturális trend

Három filozófus tartott kultúrával kapcsolatos előadást Újvidéken

Az Iñtérkùltùràlnòst folyóirat 10. számának megjelenése alkalmából a Vajdasági Művelődési Intézet A kultúra formaalkotó hatalma elnevezésű rendezvényt tartotta meg Újvidéken, ahol filozófiai előadásokat hallgatott a közönség.
A belgrádi Milena Dragićević Šešić az Emlékezés kultúrája. Európa és a disszonáns öröksége címmel tartott előadást. Dragićević Šešić kifejtette, hogy a nemzetállam kirekesztő magatartást tanúsít a kisebbségi csoportokkal szemben. A belgrádi filozófus felhívta a figyelmet arra, hogy a Strasbourgban székelő Európa Tanács nem ismeri el az 1915 és 1917 között Oszmán Birodalomban zajlott örmény népirtást, sőt óva int a kifejezés használatától. Dragićević Šešić kitért arra, hogy a romák egy autochton közösséget képeznek Európában, amely közösségnek nincs országa, és amelynek tagjai nem részesülnek olyan bánásmódban, mint a többségi nemzetek tagjai. Európában és Szerbiában vannak olyan történelmi fejezetek, amelyekkel az érintett országok lakói egyszerűen nem akarnak szembenézni, ilyen például a görög polgárháború vagy Srebrenica. Vannak azonban pozitív ellenpéldák is, mint az osztrák társadalomnak a náci múlttal való szembesülése.
Az eszéki Željko Senković Kultúra és vallás: néhány tézis a hitről és a hitetlenségről című előadásában azt magyarázta, hogy a horvát katolikus egyház az előítéleteket gerjeszti, és negatív címkékkel aggat az ateistákra.
A vajdasági Losoncz Alpár A migráció miért az ellentmondás detonátora ma? című előadásának kezdetén terminológiai problémára hívta fel a figyelmet, hiszen sokan politikailag inkorrektnek minősítik a migráns kifejezést. Európában meglehetősen migrációellenes hangulat uralkodik, ugyanakkor a feltétel nélküli vendéglátás politikája nem lehetséges, szögezte le Losoncz.

Az elmúlt években több európai politikus, többek között Angela Merkel, kijelentette, hogy a multikulturalizmus halott. A Visegrádi Együttműködés országaiban is az egyre jobban migránsellenes hangulat uralkodik. Fontos azonban aláhúzni azt a tényt, hogy a visegrádi négyek a munkaerőpiacon jeleskednek Nyugat-Európában, és ily módon a kontinensen kívülről érkező migránsokban konkurenciát látnak. Mindezt összevetve egész Európában anti-multikulturális trend észlelhető, mondta Losoncz. Noha a migráció nem új keletű probléma, hiszen kialakulása szorosan összefügg a háborúkkal, mutatott rá Losoncz.