2024. július 18., csütörtök

A múlt ígéretei

Szombathy Bálint a közép és kelet-európai kortárs művészetet bemutató párizsi kiállítás résztvevői között

A Nemzeteken és nemzedékeken keresztül – A múlt ígéretei (Les promesses du passé) című nagyszabású képzőművészeti kiállítás egy-két kivételt leszámítva az első komolyabb próbálkozás a kelet-európai művészet történeti ívének bemutatására nyugaton – állapította meg Szombathy Bálint képzőművész kérdésünkre, miután a Párizsban megnyílt kiállítás részletei felől érdeklődtünk nála.

Mint elmondta, a párizsi székhelyű Francia Nemzeti Kortárs Művészeti Múzeum (Musée national d'art moderne) szakmunkatársai olyan alkotókat hívtak meg a rendezvényre, akik hazájukban és a nemzetközi porondon meghatározó szerepet játszottak, s munkásságuk a hatvanas-hetvenes években vette kezdetét.

A szerbiai művészek között ott található a már négy évtizede külföldön tevékenykedő Marina Abramović – napjaink egyik legismertebb női alkotója –, Raša Todosijević és Neša Paripović belgrádi művész, továbbá a tíz esztendeje Budapesten élő Szombathy Bálint, Lenin in Budapest című 1972-es akcióját bemutató fotósorozatával. Magyarországról Szentjóby Tamás és Csörgő Attila kapott meghívást, de ugyancsak kiállítják a Németországban élő Tót Endre, valamint az elhunyt Erdély Miklós és Hajas Tibor korabeli alkotásait.
A párizsi Georges Pompidou Központban a minap megnyílt kiállítás egyébként július 19-ig tekinthető meg.