2024. július 17., szerda

Izrael lesz a könyvfesztivál díszvendége

Amos Oz is a magyar fővárosba érkezik Budapesti tudósítónktól

Csütörtökön kezdődik a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, amit az idén 17. alkalommal szervez meg a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése. A rendezvény idei díszvendég országa Izrael, díszvendég szerzője pedig Amos Oz lesz.

Tizenöt éve, hogy Magyarország csatlakozott az UNESCO és az International Publishers Association kezdeményezéséhez, s megünnepli április 23-át, a könyv és a szerzői jog világnapját. Ehhez a világnaphoz kapcsolódik a nemzetközi könyves ünnep, a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, amelyet az idén egy nappal korábban nyit meg Paczolay Péter, a Magyar Alkotmánybíróság elnöke.

z idei könyvfesztiválra 24 országból érkeznek íróvendégek és kiállítók Budapestre. Először állít ki arab ország, Szaúd-Arábia, először lesznek jelen brazil, vietnámi, valamint osztrák kiadók. Régi vendégként üdvözölhetik a Millenáris látogatói a lengyel, a spanyol, az orosz, a görög, a román, a japán és a kínai könyvkiadókat. Több mint 450 magyar (határon túli és anyaországi) szerző is jelen lesz a rendezvény ideje alatt, s így elmondható, hogy ha nem is a teljes magyar irodalom, de annak igen jelentős része felvonul a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon. Az április 22–25-e közötti rendezvényen összesen mintegy 370 program várja a látogatókat. Ezek közül az egyik például a Berlin–Budapest irodalmi fesztivál, amelynek keretében Budapestre érkezik Arnold Stadler, Tillman Rammstedt és Moritz Rinke. A vendégek Esterházy Péterrel, Kiss Noémivel és Dragomán Györggyel együtt tartanak felolvasást.

A könyvfesztivál alkalom arra is, hogy a könyves szakma a számára fontos kérdéseket is megvitassa. Szakmai fórumon értékelik a könyvkiadás és könyvkereskedelem helyzetét, a válság következményeit. Először ad otthont a fesztivál a hamisítások elleni, szellemitulajdon-védelmi állami testület nagyon fontos konferenciájának, amely a felsőoktatási és tudományos könyvek illegális másolása elleni közös fellépés lehetőségeit elemzi. Láthatóan 2010 tavaszára érett meg a piaci helyzet arra, hogy az elektronikus könyv, a digitális könyv, az e-book, azaz a könyvolvasók üzleti lehetőségeiről szakmai összejövetelt tartsanak, fejlesztéseket ismertessenek. A Könyvtáros Klub keretében a magyar könyvkultúra legnagyobb léptékű támogatási rendszeréről, a Márai-programról, a könyvtári szolgáltatások fejlesztéséről, a magyar és az egyetemes kultúra örökségéről és -védelméről lesz szó.

Jubileumához érkezik az egy évtizede, a Budapesti Francia Intézet javaslatára elindított Európai Elsőkönyvesek Fesztiválja, amely máig az unió legszélesebb körű összefogásával megvalósuló kulturális rendezvénye. Idén 17 országból jönnek el Budapestre a legsikeresebb elsőkötetes prózaírók.

A XVII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a magyar irodalom jeles képviselői előtt tisztelgő Születésnapi Irodalmi Szalonnal zárul. Az idén kerek születésnapjukat ünneplő alkotók közül húszan kaptak meghívást erre a rangos rendezvényre, Berkovits György, Csoóri Sándor, Dobos László, Esterházy Péter, Fábián László, Ferdinandy György,, Gerold László, Kulcsár Szabó Ernő, Nemeskürty István, Nyerges András, Rakovszky Zsuzsa , Réz Pál , Salamon Pál, Sándor Iván, Szávai Géza , Szörényi László, Tamás Menyhért, Taxner-Tóth Ernő, Ungvári Tamás , Vámos Miklós.