2024. július 18., csütörtök

A Hajnali részegség jegyében

A 12 Legszebb Magyar Vers konferencia- és könyvsorozat vajdasági állomásán pénteken 600 diák közösen szaval Szabadka főterén Jordán Tamás vezetésével – A háro
Az újvidéki Magyar Tanszék egyik idei nagy vállalkozásaként pénteken háromnapos konferencia kezdődik Újvidéken Hajnali részegség címmel, melyen 41 előadó jelezte részvételét. A konferenciát a Nyugat-magyarországi Egyetem Bölcsészettudományi Karával közös szervezésben hozza létre a tanszék, a támogatók széles körével és a Magyar Irodalomtörténeti Társaság védnökségével. A konferenciasorozat soron következő újvidéki eseménye immár hatodik a sorban, a közös jellemző pedig az, hogy egy versnek szentelik az értekezletet. Ezúttal a 125 évvel ezelőtt született Kosztolányi Dezső Hajnali részegség című költeménye áll a konferencia középpontjában.

A konferenciát 2007 őszén rendezték meg először Koltón, Szeptember végén címmel és témával, majd 2008 tavaszán három helyszínen Szombathelyen, Bozsokon és Velemen Apokrif címmel, és ugyanezen év őszén Szondi két apródja témára Szécsény és Drégelypalánkon. Tavaly is két konferenciát tartottak Esztergomban Esti kérdés, Pannonhalmán és Abdán pedig Levél a hitveshez költemények inspirálására. A rendezvényt tehát először szervezik meg a Vajdaságban, s mint azt Faragó Kornélia egyetemi tanártól – aki minden eddigi konferencián részt vett –, megtudtuk, a 12 Legszebb Magyar Vers konferencia- és könyvsorozat ezzel nem ér véget, hanem 2013-ig tart,célja pedig kísérletet tenni a magyar irodalmi kánon 12 remekművének újraértésére és újraértelmezésére. Az újvidéki konferenciát követően őszre a Ki viszi át a Szerelmet (Ajka–Iszkáz), majd 2011-ben Kocsi-út az éjszakában (Nagyvárad–Érmindszent–Nagykároly), és A közelítő tél (Egyházashetye–Nikla), 2012-ben A vén cigány (Székesfehérvár), és az Eszmélet (Budapest, egy vasúti pályaudvar), és 2013-ban Valse triste (Csönge–Szombathely) témával szerveznek értekezletet.

A vajdasági rendezvény pénteken 12 órakor Szabadkán kezdődik a Nagy versmondással, amikor Jordán Tamás színművész vezényletével a szabadkai Városháza előtti téren az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének szervezésében mintegy 600 diák és érdeklődő együtt elmondja a Hajnali részegség című vers részleteit. Rossz idő esetén a Városháza dísztermébe teszik át a helyszínt, ezt követően Raffai Judit vezetésével az előadók és a vendégek megtekintik a Kosztolányi-emlékhelyeket Szabadkán, majd a konferencia helyszínére, Újvidékre utaznak. A Bölcsészettudományi Kar 30-as termében 17 órakor Láncz Irén tanszékvezető köszönti a konferencia résztvevőit, majd Fűzfa Balázs megnyitja a rendezvényt. Az előadók között lesz Szegedy-Maszák Mihály, Bányai János, Odorics Ferenc, Faragó Kornélia, Harkai Vass Éva, Tarján Tamás. Irodalmárok éjszakája I. címmel 22 órától az étteremben folytatódik az értekezlet. Szombaton 9 órai kezdettel Kovács Árpád, Szabó Szilvia, Nyilasy Balázs, Tarján Tamás, Tarjányi Eszter, Nagy Endre, Kovács András, Gilbert Edit, Szitár Katalin, délután 14 órától kirándulás a péterváradi várba Ózer Ágnes főmuzeológus vezetésével. Az előadások 17 órakor folytatódnak Mekis D. János, Farkas Edit, Horváth Kornélia, Papp Judit, Antonio Donato Sciacovelli, Eliisa Pitkasalo, Bókay Antal, Csányi Erzsébet, Toldi Éva, Hernádi Mária, Korda Eszter előadásával, majd sort kerítenek az Irodalmárok éjszakája II. részére ugyancsak az étteremben. Vasárnap 9 órakor kezdődik a konferencia, Odorics Ferenc, Sípos Dávid, Patócs László, Érfalvy Lívia, Dancsecsi Ildikó, Sági Varga Kinga, Bondár Zsolt, Adriana Varga, Magyar Balázs Márk, Boldog Zoltán, Fenyő D. György, Veress Zsuzsa, Gordon Győri János, Fűzfa Balázs, Ispánovics Csapó Julianna, Arany Zsuzsanna részvételével, majd az értekezlet Bányai János zárszavával fejeződik.