2024. július 18., csütörtök

A közép-európaiság díjazása a ProseFesten

A Milovan Vidaković-díj átvételére érkezett szerdán Újvidékre Claudio Magris olasz író és irodalomtudós, az újvidéki 4. ProseFest idei kitüntetettje. A fesztivál szervezői az olasz, szláv, germán kultúra öleléséből, Triesztből származó, a közép-európai irodalom kiváló ismerőjeként és alakítójaként díjazták a neves olasz írót, akit sokan a legkozmopolitább írók közé sorolnak, és aki a tavalyi irodalmi Nobel-díj egyik esélyeseként került a világ figyelmének középpontjába. A díjat Vida Ognjenović belgrádi írónőtől vette át.

Magrist a közép-európai régió megszállott utazó krónikásának tartja a szakma, lírai kultúrföldrajzi regényei hűen ragadják meg ennek a vidéknek a hangulatát olyan jellegzetes metaforákon keresztül, mint a Duna vagy az Adria. Magyarul megjelent művei: Duna (1992), Egy másik tenger (1993), Kisvilágok (2002) és Vaktában (2007). A 71 éves Magris esszéistaként is elismert, szülővárosában, a trieszti egyetemen modern német irodalmat tanít már 1978 óta. Ezenkívül rendszeresen publikál közéleti cikkeket a Corriere della Sera című olasz nyelvű napilapban. Az igazi nemzetközi sikert az 1986-os Duna című könyve hozta meg számára, melyért Bagutta-díjat is kapott. Az úti regény a Duna németországi forrásától a fekete-tengeri deltáig követi végig a folyót, egyfajta melankolikus, nosztalgikus iróniával mesélve a mellette lakó népekről. A folyam Magris kedvenc allegóriájának, a „Mitteleuropának” szemléletes metaforája, ahogy görgeti a kulturális hordalékot egyik országból a másikba.

A szombaton záruló ProseFest mai műsora 12 órakor kezdődik a Zmaj gimnáziumban, ahol Mihajlo Pantićtyal és Mirjana Novakovićtyal, a fesztivál egyetlen nőíró vendégével találkozhat az olvasóközönség. Ugyanebben az időpontban a Laza Kostić Gimnáziumban a diákok és az olvasók Zoran Ćirić íróval, a karlócai gimnáziumban pedig szintén délben Muharem Bazdulj (Bosznia-Hercegovina) és Lojze Wieser (Ausztria) írókkal találkozhatnak. Az esti műsor a Matica srpska galériában 18 órakor kezdődik, egymást követően Zoran Ćirić, Vladimir Pištalo, és Lojze Wieser mutatkozik be a közönségnek.Darvasi László magyarországi író nem tudott részt venni a fesztiválon.