2024. július 17., szerda

Véget ért a könyvfesztivál

Ámosz Oz dedikál (Mihájlovits Klára)

Huszonöt ország több mint 500 alkotója vett részt a tegnap zárult XVII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, amely az idén mintegy 50 ezer kötettel és 370 programmal örvendeztette meg a közönséget a budai Millenárison.

A négynapos rendezvényen Szaúd-Arábia révén először állított ki arab ország, első alkalommal látogattak a fesztiválra brazil és vietnami alkotók, de a régi kiállítók többsége (például a spanyolok, lengyelek, görögök, japánok) is képviseltették magukat.

A fesztivál idei díszvendég országa Izrael volt, a Budapest Nagydíjat pedig Ámosz Oz világhírű izraeli író vette át. A Nobel-díjra is jelölt alkotóval a közönség több ízben is találkozhatott: dedikált, pódiumbeszélgetésen vett részt, s minden megjelenését hatalmas érdeklődés övezte.

A magyar nyelvű irodalmat 450 anyaországi és határon túli szerző képviselte a könyves seregszemlén. Jelen voltak a vajdaságiak is: egy beszélgetés keretében hívta fel magára a figyelmet a Vajdasági Magyar Könyves Céh és a Forum Könyvkiadó új köteteit is bemutatták. Az előbbi rendezvényen a Céhet Papp Árpád, a Kiss Lajos Néprajzi Társaság kiadói programját Raffai Judit, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetet Hajnal Jenő, a zEtna irodalmi kiadót Beszédes István képviselte, a zEtna kiadói programjáról pedig Balázs Attila számolt be. A Forum köteteit Bordás Győző, Hódi Sándor, Balogh István, Németh Ferenc és Raffai Endre mutatták be. Dedikált a könyvfesztiválon többek között Danyi Zoltán és Tolnai Ottó, dr Máriás új kötetének bemutatásán pedig egy performance keretében Ladik Katalin és Szombathy Bálint is fellépett.

A könyvfesztivál egyik legrangosabb eseménye a tegnap délután tartott Születésnapi Irodalmi Szalon volt, amelynek keretében húsz rangos alkotót köszönthettek a szervezők és a látogatók. A jeles eseményre meghívást kapott az idén 70 éves Gerold László színikritikus, esszéíró, irodalomtörténész, az Újvidéki Egyetem nyugalmazott tanára is.

A kínálat gazdagsága és sokszínűsége mindenképpen kielégíthetőnek mondható, ennek ellenére a látogatónak úgy tűnt: az idén valamivel kevesebben voltak a rendezvényen, mint egy évvel korábban. Tavaly, amikor éppen tetőzött a gazdasági világválság, a fesztivállátogatók számán ez nem tükröződött, viszont elképzelhető, hogy a könyvek rajongói mostanra kissé spórolósabbá váltak. Mert egy ilyen rendezvényen egyszerűen nem lehet csak nézelődni: a kiadók és a forgalmazók zöme 20 százalékos kedvezménnyel kínálja portékáját, a kiállítók többsége afféle „böngészdét” is tart, ahol 300–1000 forintért már nagyon jó kiadványokat lehet találni. Ilyen kínálat mellett minden szigorú, a vásárlástól való elzárkózást megfogalmazó elhatározás könnyen meginog...