2024. augusztus 17., szombat

Csiki-csuki játék

Bővíteni kell a szabadkai Népkör MMK-t – A köztársaság nem támogatja a központ programjait

– Helyszűkében vagyunk, különböző méretű próbatermek építésével kell bővíteni a Népkör Magyar Művelődési Központot. Ez most az egyik legfontosabb célkitűzés. Ám ahhoz, hogy mindez megvalósuljon, új tervet kell készíteni. Az udvar, a nagyterem mögötti terület üresen áll, az elképzelések szerint ezt szeretnénk beépíteni. Van is egy 10 éves terv, de az használhatatlan, mert az a terv nyílt, szabadtéri színpadot irányoz elő, felette 1-2 irodahelyiséggel, ám a tapasztalat szerint a központnak nem erre van szüksége, hanem próbatermekre. Tehermentesíteni kell a dísztermet, hiszen a próbák itt, a nagyteremben zajlanak, és teremhiány miatt az időt is nagyon pontosan kell beosztani, ráadásul van igény arra is, hogy még több szekció jöjjön létre – mondta el dr. Takács Márta válaszolva a kérdésre, hogy mi az, amit mostani elnöksége idején véghez szeretne vinni, ugyanis hétfőn kezdte meg a szabadkai Népkör MMK elnöki posztján második mandátumát.

– A városban kevés a terem a 200–400 fős rendezvények megszervezésére, és sokan a Népkör termét igényelik. Ha elkészülnének a próbatermek, könnyebben eleget tudnánk tenni a kívülről jövő igényeknek is. Másrészt pedig ha belegondolunk, elég nagy luxus dísztermet használni próbákra. A parkettát így szinte minden második évben rendbe kell tenni. Először a tervek elkészítésének pénzeszközeiért kell pályáznunk. Mintegy 1–1,5 millió dinárra van szükség – tette hozzá Bodrogi Béla, a Népkör főtitkára, aki arról is beszélt, hogy a köztársaság sajnos nem támogatja a projektumaikat. – Az önkormányzat, a Tartományi Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségügyi Titkárság, a Tartományi Oktatásügyi és Művelődési Titkárság támogat minket, de köztársasági szinten afféle csiki-csuki játék folyik. Úgy tűnik, azt nézik, hogyan zárhatnak ki minket. Amikor az Interetno fesztivál támogatásáért pályázunk, a művelődési minisztérium a kisebbségügyihez irányít, ahol viszont azzal utasítanak vissza a művelődésihez, hogy az Interetno fesztivál nemzetközi jellegű művelődési rendezvény, tehát semmi köze sincs a kisebbségiséghez. Már két éve próbálunk bejutni a művelődési miniszterhez. Bár a rendezvénynek vannak állandó támogatói, szponzorai, magyarországi segítsége is, mégis elkeserítő, hogy köztársasági szinten ennyire semmibe veszik ezt a fesztivált. Ráadásul idén az önkormányzati költségvetésből is 20 százalékkal kevesebbet kapunk rá, mint tavaly. Idén a város 2 millió 400 ezer dinárt különített el az Interetno fesztiválra – mondta Bodrogi.

A régi-új elnökasszonytól megtudtuk azt is, hogy a tisztújító közgyűlésen alapszabályt is változtattak: az elnökségi tagok számát 11-ről 7-re csökkentették, mert a tapasztalat szerint ennyi ember tud leginkább naprakészen, összehangoltan dolgozni. Létrejött egy háromtagú felügyelő bizottság is.