2024. július 18., csütörtök

Tizenkét versenyelőadás a Steriján

A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház május 28-án, az Újvidéki Színház pedig június 2-án lép fel a rangos színházi fesztiválon

Alig egy hónap választ el bennünket az 55. Sterija Játékoktól, melynek szervezői tegnap Újvidéken ismertették a főműsor és a kísérőrendezvények véglegesített programját. Milivoje Mlađenović, a játékok megbízott igazgatója és Miroslav Radonjić végrehajtó igazgató bejelentése szerint az anyagi keretek szűkülésével csökkent az előadások száma is, a nagyérdemű 12 versenyelőadást láthat majd a hivatalosan május 26-án kezdődő és június 4-ig tartó színházi fesztiválon. A főprogramot a fővárosi Atelje 212 Haj című nagyszabású és látványos produkciója nyitja meg 26-án 20 órai kezdettel az újvidéki Szerb Nemzeti Színház (SZNSZ) nagytermében. Két nappal később, 28-án ugyanebben a teremben 19 órától láthatjuk a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Szardínia című előadását, Beszédes István író és Urbán András rendező közös színházi vállalkozását, a másik magyar nyelvű előadást, a Narancsbőrt pedig június 2-án 19 órakor az Újvidéki Színház épületében viszi színre a társulat.

A közönség ezenkívül a nulladik napon, május 25-én az SZNSZ nagyszínpadán megtekintheti az Isztambuli Városi Színház előadásában a Meša Selimović műve alapján készült Dervis és a halál című darabot. Csütörtökön, május 27-én a budapesti KoMa Társulat a Fédra Fitness című előadását láthatjuk, május 28-án a Szardínia mellett Biljana Srbljanović Barbelo, o psima i djeci című darabját a zágrábi Gavella Városi Színház viszi színre (Horvátország), szombaton, május 29-én Milena Marković Brod za lutke műve alapján készült előadás a szlovéniai Slovensko narodno gledališče Ljubljana társulat előadásában, május 30-án a Kruševaci Színház lép fel a Dundo Maroje című előadással, június 1-jén Dušan Kovačević Generalna proba samoubistva szövege alapján az Isztambuli Városi Színház mutatkozik be 19 órától, majd 21.30 órától a szabadkai Népszínház szerb társulata Urbán András rendezésében színre viszi Borislav Mihajlović Mihiz Banović Strahinja című műve alapján készült előadását. Június 3-án nézheti meg a közönség a celjei Slovensko Ljudsko Gledališče (Szlovénia) Bernarda Alba háza című előadását, majd aznap a zombori NépszínházNóra című előadásával lép közönség elé. Az eredményhirdetés június 4-én lesz, amikor a zágrábi Kazalište Mladih is bemutatkozik egy előadással.

A jegyfoglalás már megkezdődött, a belépőjegyeket május 10-én kezdik árusítani az SZNSZ pénztárán. A jegyek egységesen 700 dinárba kerülnek, kivéve a nyitóestet, amikor a Haj című musicalt is színre viszik: erre az alkalomra 1200 dinárba kerül a belépőjegy.

Fotók: Narqancsbőr -- Mikus Csaba

Szardinia -- Molnár Edvárd