2024. július 18., csütörtök

A színházi párosoktól az élő aktfestészetig

Május 15-én, a Múzeumok Éjszakáján 48 város 190 művelődési intézménye tárja ki kapuit a látogatók előtt

Tizenegy nap múlva a hetes szám jegyében rendezik meg Szerbiában a Múzeumok Éjszakája elnevezésű, egyre népszerűbb rendezvényt, ugyanis az országban immár hetedízben szervezik meg. Május 15-én 18-tól éjfél után 2 óráig 48 város 190 művelődési intézménye tárja ki kapuit a látogatók előtt, így lesz minden kétséget kizáróan az év legtömegesebb kulturális eseménye. Tavaly közel félmillió látogató volt kíváncsi az éjszakai eseményekre a nagyobb városok mellett, tehát Belgrád, Újvidék, Niš mellett a kisebb városok: Pancsova, Nagybecskerek, Szabadka, Zombor, Nagykikinda, Óbecse hagyományosan csatlakoznak az akcióhoz, és egyre több még kisebb település, mint Verbász, Fehértemplom, Čerević is megszervezi az éjszakai kiállításlátogatást. A rendezvény évről évre népszerűbb, tömegesebb, így természetes, hogy a szervezők vonzó, változatos, meglepő kiállításokkal igyekeznek előrukkolni.

Újvidéken idén a környezetvédelem témájának szentelik az éjszakát, az érdeklődők pedig több idevágó kiállítás mellett megismerhetik a városba érkező magas rangú küldöttségek ajándékait, a Szerb Nemzeti Színház balett-társulatának történetét, híres színházi párosokat, élőben belekóstolhatnak az aktfestészet folyamatába, megtekinthetnek csillagászati felvételeket, a szerbiai papírpénz történetét, de olyan kiállításokat is mint Vajdaság a két világháború között, vagy a XX. századi vajdasági képzőművészet remekeiből összeállított kiállítást. Felsorolni is sok lenne, mi mindenre készülnek az újvidéki intézmények, az eseményeket is hat helyszín körül csoportosították. Ezek lesznek a gyalog bejárható övezet a város szívében, a Duna Park, a Báni Palota, a Zlatna greda övezete, a Liman és a Péterváradi vár.

Szabadkán is legalább egy tucat esemény várja az éjszakai múzeumlátogatókat, melyek közül a Városi Múzeum állati csontváz-, vagy papírszínház kiállítását, a Szabadegyetemen fiatal művészek 2004–2009 között készült alkotásaiból készült kiállítást, továbbá kortárs szabadkai művészek kiállítását, vagy a Képzőművészeti Találkozóban a Nagy József-féle kollekciót emelnénk ki. Zomborban Victor Vasarely, vagyis Vásárhelyi Győző alkotásait láthatja többek között a közönség a Laza Kostić Képtárban, Nagybecskereken a Levéltárban Mileva és Albert Einstein térben és időben kiállítást nézhetik meg az érdeklődők, a Népszínházban pedig az éjszaka folyamán megmutatják azt is, hogyan készülnek a bábok.

Részletesebb ismertetés a www.nocmuzeja.rs honlapon található.