2024. augusztus 17., szombat

Kal és Csík

Észak- és Dél-Amerikából, Ázsiából és Európából érkeznek fellépők a 9. Interetno fesztiválra

Ugyan a szabadkai Interetno fesztivál szervezői, a Népkör MMK programkoordinátorai azt még nem árulták el, hogy konkrétan mely ország táncosai várhatóak az augusztus 21-e és 26-a között zajló Interetno fesztiválra, de mint megtudtuk, már folynak a tárgyalások egy-egy észak- és dél-amerikai, egy ázsiai és több európai ország képviselőivel.

A városháza mellett megszülető Etnopolis tehát idén is benépesül, s a fesztiválvároskába látogatókat idén is gazdag, színes program várja. A rendezvény nulladik napján, azaz augusztus 21-én megnyílik az Ex Libris nemzetközi kiállítás, több országból eddig 85 munka érkezett, de mivel a tapasztalat azt mutatja, hogy az alkotásokat az utolsó pillanatokban küldik el, ettől feltehetőleg több grafikát láthatunk majd. Ugyanezen a napon, 21-én a Juhász zenekar ad jubileumi koncertet a zenekar 10 éves fennállása alkalmából, és bemutatják az akkorra elkészülő harmadik lemezüket is. A szabadkai népzenei együttes mellett a fesztiválon fellép még olyan világszinten is elismert együttes, mint a szerbiai Kal zenekar, amelyik populáris balkáni roma zenét játszik, és a tavalyi Interetno legsikeresebb koncertjét adó magyarországi Csík zenekart is újra üdvözölhetjük. Jelenleg folynak a megbeszélések még a Muzsikás együttessel és a Shekettel is.

Idén sem marad el a kirakodóvásár, ahol a kézműves mesterek portékáit csodálhatjuk, vásárolhatjuk meg. Újdonságként a szervezők mindegyik alkotónak lehetőséget biztosítanak bemutatkozásra, az érdeklődők így testközelből láthatnak gyöngyfűzést, fafaragást, gölöncsérezést, kosárfonást. A kézművesek június 30-ig jelentkezhetnek. A Népkör szakosztályainak vezetőiből alakult bizottság pedig július 30-ig teszi közzé, hogy kik vehetik birtokba a standokat. Mivel a vásárt is nemzetközivé szeretnék tenni, határon túliak jelentkezését is várják.

A fesztivál keretében rendezik meg azt az egyedülálló koreográfusversenyt, amelyre az egész Kárpát-medencében nincs példa. A Népkör MMK és a Martin György Néptáncszövetség közösen szervezi meg a Koreográfia 0-24 elnevezésű versenyt, amely során 24 óra alatt születnek meg néptánc-koreográfiák. A megmérettetésre vállalkozó koreográfusok augusztus 24-én 20 órakor kapják meg a feladatot, hogy a rendelkezésére álló táncosokkal, milyen tájegység táncaiból kell produkciót készíteni, és augusztus 25-én 20 órakor már a legfeljebb 7 perces, kész előadást kell bemutatniuk. A nemzetköziség jegyében erre is jelentkezhetnek mind hazai mind külföldi koreográfusok június 30-ig.