2024. július 18., csütörtök

Vállalkozói szakirodalom felvásárlása

Vajdasági könyvtárak jelentkezhetnek a tartományi munkaügyi titkárság pályázatára, melyen kizárólag szerb nyelvű szakkönyvekhez juthatnak – Miért maradt ki a kisebbség?

Május 10-éig lehet jelentkezni a tartományi munkaügyi, foglalkoztatási és nemi egyenjogúsági kérdésekkel megbízott titkárság könyvfelvásárlási pályázatára. Vesna Kamenarović foglalkoztatási tanácsadó, a projektum vezetője szerint eddig mintegy 10 könyvtár jelentkezett a pályázati kiírásra, de elégedettek a visszhanggal, és biztosra veszik, hogy az utolsó pillanatban fut be a kérelmek java része.

A pályázat célja olyan könyvek felvásárlása a vajdasági könyvtárak részére, melyek a vállalkozás és más rokon területek: a gazdálkodás és a vállalkozói kultúra fejlesztését szolgálják (marketing, menedzsment, kis vállalkozás, pénzügyek, ügyviteli kommunikáció, a tárgyalás, eladás, prezentáció módszertana, stb.). A pályázat tárgyát olyan 2006 után kiadott, témába vágó művek képezik, melyeket „hazai szerzők írtak, vagy szerb nyelvre lefordított könyvek”. Ezek szerint más, pl. világnyelveken, vagy a Vajdaságban élő nemzetiségek nyelvén kiadott szakirodalom nem jön számításba, kizárólag szerb nyelvű kiadványokra számíthatnak a könyvtárak.

Vesna Kamenarović kérdésünkre elmondta, ez azért van így, mert „nem tud olyan nemzeti kisebbségi nyelven írott, Szerbiában megjelentetett szakirodalomról, amely az adott időszakban jelent volna meg”. Ezenkívül a nemzeti kisebbségek nyelvén kiadott könyveket – mondta Kamenarović – a köztársasági művelődési minisztérium különben is felvásárolja. Ebben az állításában azonban a titkárság dolgozója téved, mert sajnos a kisebbségiek ebből a jóból is kimaradnak. Többszöri felszólítás, majd minisztériumi ígéret ellenére sem jelentetett meg a köztársasági művelődési minisztérium pályázatot mind a mai napig a nemzeti kisebbségek nyelvén írt könyvek felvásárlására. Ezt csupán a szerb nyelvű kiadványok esetében tette meg. Ezt a meggyőződésünket Németh Ferenc, a Forum Könyvkiadó igazgatója is megerősítette.

A pályázatra egyébként jelentkezhet mind a 45 vajdasági község közkönyvtára, mint ahogyan az Újvidéki Egyetem központi könyvtára is. A könyvtárak önállóan választhatják ki a szakmabeliek által összeállított jegyzékről, hogy mely könyvekre tartanak igényt.