2024. augusztus 17., szombat

Kampány a németért

Nem nyílik sporttagozat a szabadkai Kosztolányi Gimnáziumban – Újra angol-német osztály?

24 angol tagozatos és 24 német tagozatos számára lesz hely a 2010/11-es tanévben a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban. Ám megtörténhet, hogy a német tagozat ismét vegyes osztály lesz, mert sajnos a német nyelv iránt egyre inkább lanyhul az érdeklődés, míg az angol tagozatra mindig túljelentkezés van.

– Külön minisztériumi engedéllyel nyílhat vegyes osztály, de legalább nyolc németes tanulóra lenne szükség, ahhoz, hogy megfelelően működő német nyelvcsoportunk lehessen – mondta Varga Anikó, a gimnázium igazgatónője, akitől azt is megtudtuk, komolyan kampányoltak a német nyelvért, az általános iskolákban járva hangsúlyozták a német nyelvtanulás előnyeit: mivel kevesebben tanulnak németet, mint angolt, jobb ösztöndíjazási lehetőségek vannak, és az egyetemre való bekerüléskor sincs többszörös túljelentkezés. – Sajnálom, hogy a német nyelv tanítása egyre inkább háttérbe szorul, mert így eljutunk oda, hogy az idegennyelv-oktatás egyenlő lesz az angoltanítással, ami azért mégsem a legjobb megoldás. Az iskolánkban zajló felkészítőn 77 tanuló vett részt, köztük csak 16 volt a németes, és ezeknek a diákoknak ugye még felvételizniük is kell.

Ahogy arról már szóltunk, helyszűke miatt őszre nem nyílik sporttagozat a Kosztolányi Gimnáziumban. Varga Anikó most is elmondta nekünk, hogy erre azért kényszerültek, mert egyszerűen fizikailag nem megoldható az első osztály megnyitása.

– Azokat a termeket, amelyeket meg lehetett felezni, már megfeleztünk, minden helyiséget kihasználtunk, és nincs több hely. Ezért nyílik majd minden második évben sporttagozat. Egyébként az volt az eredeti elképzelés is, hogy kétévente nyíljon. Ha mindenáron lenne sporttagozat, az azt jelentené, hogy két váltásban kellene dolgoznunk, tehát lenne délutáni váltás is, és ezzel éppen a tehetséggondozás lényege veszne el, mert délután vannak a szabad aktivitások, azok a tevékenységek, amelyek nagyban szolgálják a tehetséggondozást. Másrészt a tanáraink egy részét is elveszítenénk, mert vannak – főleg a természeti tárgyak oktatói –, akik nem tudnak teljes normával dolgozni nálunk, nincs annyi óra az adott tantárgyból, és más iskolákban is dolgoznak. Ha itt két váltásban kellene dolgozniuk, nem tudnának egyeztetni a többi munkahelyükkel, és – mivel nálunk van a kevesebb százalékuk – minden bizonnyal nem azt választanák, hogy itt maradnak.

Idén még két osztály ballag el a gimnáziumból, jövőre a két nyelvi tagozathoz társul majd a sportosok első generációja, és a 2011/12-es évben is megnyílik majd az újabb sportosztály.

A gimnázium tanulói nemrég vehették birtokba az új tornatermet, nyáron az előtte lévő kert készül el padokkal, ahol óratartási lehetőség és internetkapcsolat is lesz. Az NKA 2010-re megítélt 10 millió forintos támogatásából a számítástechnikai eszközöket újítják, bővítik, ősztől lesz két interaktív tábla, és a tornaterem felszerelését is szeretnék beszerezni a következő tanév első negyedévében.