2024. július 18., csütörtök

A politika utat tört a gazdaságnak és a kultúrának

Május 14-e és 19-e között magyar kulturális napokat tartanak Újvidéken a 77. Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállítással egyidejűleg, melynek idei, egyben első partnerországa Magyarország

(fotó Ótos András)

– Hosszú, sokéves, tudatos építkezés eredménye, hogy egyszerre indulhat el egy erős gazdasági és egy erős kulturális együttműködés Magyarország és Szerbia között. Ha visszatekintünk az elmúlt évekre, láthatjuk, hogy szinte soha nem volt még ennyi közös ügyünk, mint ezekben az években. Ez nem arról szól, hogy jól vagy rosszul politizálunk, sokkal inkább arról, hogy a határ mindkét oldalán élő embereknek egyre több közös ügye, közös témája van – ezekkel a gondolatokkal vezette fel pénteken Gémesi Ferenc Magyarország Miniszterelnöki Hivatalának szakállamtitkára az Újvidéken megrendezésre kerülő magyar kulturális napok (MađArt '10) bejelentőjét a Vajdasági Múzeum patinás kiállítótermében.

A kulturális napokat május 14-e és 19-e között a város több pontján a 77. Újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállítással egyidejűleg szervezik meg, ugyanis az idei rendezvény partnerországa Magyarország. A sajtótájékoztatón épp ezért többek között részt vett Goran Vasić, az Újvidéki Vásár igazgatója, aki hangsúlyozta, hogy az intézmény nemcsak a szakmabeliek üzleti találkozója, hanem teret kíván adni az ismeretség elmélyítésére is. A partnerség ötlete politikai berkekből ered, s mint fogalmazott, bebizonyosodott, hogy a politika képes utat törni a gazdaságnak és a kultúrának. Bejelentette egyúttal, hogy a mezőgazdasági vásár után, őszre ugyancsak Újvidéken a vadászati-halászati vásáron újra főszerepbe kerül Magyarország, lovászati kiállításon bizonyítja majd, hogy ezen a területen továbbra is nagyhatalom.

A magyar részről az Égtájak Iroda által szervezett, a miniszterelnöki hivatal támogatásával létrehozott Magyar Kulturális Napok eseménysorozatának fontosságáról szólva Gémesi Ferenc a továbbiakban kifejtette, hogy a kedvezően alakuló politikai kapcsolatok arra ösztönözték hivatalát, hogy szorgalmazza a gazdasági és kulturális kapcsolatok szorosabbra fűzését. Ennek érdekében 2009-ben elindítottak egy olyan kulturális bemutatkozást, amely a MađArt nevet kapta. Tavaly Belgrádban, Nišben, Kruševacon mutatták be a magyar, és a magyarországi szerb kultúra eredményeit. Ezt megelőzően, 2008-ban a vajdaságiak mutatkoztak be Budapesten.

– A nem magyarok lakta területeken tavaly rendezett kulturális napok elérték céljukat: sokszínű, érdekes keresztmetszetet adott a szerb lakosságnak a magyar kultúráról, ezáltal segítve elő a két nép közeledését, miáltal reméljük, Magyarország vonzóbbá válik a szerbiai polgárok számára. Azt hiszem, hogy sokkal több a közös pontunk mint hinnénk – hangsúlyozta Gémesi Ferenc szakállamtitkár a sajtótájékoztatón, melyen részt vett Varga Imre Magyarország belgrádi nagykövete, Goldschmied József, az Égtájak Iroda programigazgatója is.

A vendégeket vajdasági részről Milorad Đurić tartományi művelődési titkár köszöntötte, hangsúlyozva a régión belüli kommunikáció és kapcsolatrendszer szorosabbra fűzésének fontosságát.

– Erre nincs hatékonyabb terület a kultúránál. Szerbia és Magyarország hasonló szociokulturális környezetben él, de mégsem ismerjük egymást kellőképp, ennél fogva újra meg újra meg tudjuk lepni egymást – mondta többek között, üdvözölve a néhány nap alatt mintegy 40 eseményt felsorakoztató kulturális rendezvénysorozatot.

A május 15. és 22. megrendezendő újvidéki mezőgazdasági vásár történetében az első partnerország státust Magyarország nyerte el, így a magyar szervezők a korábbinál jelentősebb, átfogó, reprezentatív megjelenésre készülnek közel 1000 négyzetméteres területen. A bemutatkozásról Váczi András, az újvidéki kirendeltséggel is rendelkező ITD Hungary Zrt. marketing és kommunikációs igazgatója szólt, felhívta a figyelmet, hogy május 17-én a vásár Master csarnokában magyar–szerb befektetői konferenciát tartanak.