2024. július 18., csütörtök

Negyven esemény kilenc helyszínen

A magyar kulturális napok programja Újvidéken

Sebestyén Márta


A május 14. és 19. között zajló magyar kulturális napok keretében kilenc újvidéki helyszínen: a Mária Neve templomban, a Szerb Nemzeti Színházban, az Újvidéki Színházban, a Városháza dísztermében, a Zsinagógában, a Modern Művészetek Múzeumában, a főtéren,a Zlatno oko Képtárban,és a vásáron közel40 esemény várja az érdeklődőket. A programban ezúttal is bemutatkozási lehetőséghez jutnak magyarországi magyar, és szerb előadók, valamint szerbiai magyar művészek is.

A rendezvény beharangozója, a Budapesti Egyetemi templom Don Bosco Ifjúsági Ének- és Zenekarának koncertje szombaton lesz a Mária Neve templomban.

A koncert kiemelt jelentőségű Újvidék egyházzenei életében, hiszen az újvidéki közönség a délszláv háború kitörése óta nem élvezhette magyarországi egyházi kórus hangversenyét. A kórus számára a szereplés lehetőség arra, hogy a zene közös nyelve által összekösse a Délvidéken élő különböző nemzetiségű közösségek tagjait.

A hivatalos program május 14-én a Zsinagógában a Concerto Budapest Szimfonikus Zenekar hangversenyével kezdődik. Az Erkel Ferenc, Liszt Ferenc és Bartók Béla műveiből összeállított koncert karmestere Selmeczi György, közreműködik Vizin Viktória és Kovács István operaénekes. A koncert előtt Bojan Pajtić, Vajdaság Autonóm Tartomány kormányfője és Gémesi Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal szakállamtitkára mond köszöntőt.

A MađArt’10 fesztiválon szerepel egy modern Zsolnay-ékszerkiállítás – mely május 15-én a Múzeumok Éjszakáján nyílik a Modern Művészetek Múzeumában –, a Honvéd Táncszínház Fekete-piros...tánc, a Vígszínház Romlás és a Magyarországi Szerb Színház Nem félünk a farkastól című előadása, a GoBe társulat két táncszínházi előadása, Sebestyén Márta, Érdi Tamás, a Kaláka együttes, a Budapest Klezmer Band, a Pécsi Vasutas Koncertfúvós Zenekar, a Tátrai Trend, a Fonó zenekar, Rúzsa Magdi, a RAJMagyar Nemzeti Cigány Együttes, a Molnár Dixieland Band, valamint a Garden Quartet koncertje. A város főterén a koncertek mellett fiatal magyar iparművészek mutatják be munkáikat. A mezőgazdasági vásár kiemelt helyszínt biztosít Kaiser Ottó Magyarország ezer csodája című fotókiállításának, továbbá itt szabadkai, újvidéki, kishegyesi, topolyai, péterrévei és horgosi táncegyüttesek is fellépnek.