2024. július 18., csütörtök

A magyar kultúra színfoltjai Újvidéken

Ritkán tapasztalható, színvonalas, változatos és gazdag események sora váltja egymást szinte egy héten át – A részletes műsor

A múlt hétvégi beharangozó események után hivatalosan pénteken veszi kezdetét a MađArt'10 – Magyar kulturális napok Újvidéken. A május 14-e és 19-e közötti rendezvénysorozat változatos eseményeit kilenc helyszínen rendezik meg, és közel 40 esemény várja az érdeklődőket.

Május 14-én, pénteken 19 órakor a Zsinagógában (Zsidó utca 11.) a Concerto Budapest Szimfonikus Zenekar ad hangversenyt, közreműködik: Vizin Viktória és Kovács István operaénekes, karmester: Selmeczi György. Műsorön Erkel Ferenc: Ünnepi nyitány, Liszt Ferenc: Les Preludes, Bartók Béla: A kékszakállú herceg vára.

Május 15-én,szombaton 19 órakor a Szerb Nemzeti Színház Kamaratermében a Magyarországi Szerb Színház színre viszi Edward Albee: Nem félünk a farkastól című előadását.

Ugyanezen a napon a Múzeumok Éjszakája keretében a Modern Művészetek Múzeumában (Duna utca 37.) megnyitják a Hagyomány és újdonság a magyar design-ben, a Zsolnay-porcelán és a FISE fiatal tervezőinek munkáit bemutató kiállítást, mely május 30-ig lesz megtekinthető.

Május 16-án, vasárnap 19 órakor az Újvidéki Színházban Kaláka 40 címmel jubileumi koncertet tart a neves népzenei együttes.

Május 17-én, hétfőn 19 órakor a Zsinagógában Sebestyén Márta világhírű előadóművész ad koncertet „Erdőkön, mezőkön járó...” – Régi magyar dallamok a népi emlékezetből címmel.

Május 18-án, kedden 18.30 órakor a Városháza dísztermében Érdi Tamás zongorakoncertjét hallgathatják az érdeklődők.

Ugyanezen a napon 20 órakor a Szerb Nemzeti Színház Pera Dobrinović termében a Honvéd Táncszínház mutatkozik be a Fekete-piros... tánc (Színek és párhuzamok a magyar néptáncban) című műsorával.

Május 19-én, szerdán 19 órakor az Újvidéki Színházban a budapesti Vígszínház színre Bartis Attila: Romlás (dráma egy részben) című művének színpadi változatát.

Ugyanezen a napon 21 órakor a Zsinagógában a Budapest Klezmer Band koncertezik.

A város főterén, a Szabadság téren felállított színpadon szombaton és vasárnap zenekarok, társulatok váltják egymást.

Május 15. szombat

15.30 óra Juhász zenekar

17 óra Tátrai Trend-koncert

18.30 óra Rendhagyó prímástalálkozó

20 óra GoBe Társulat: Tachyon – Kibábozódás (kortárs táncszínházi előadás)

21 óra Rúzsa Magdi koncertje

Május 16. vasárnap

14 óra Garden Quartet

15 óra Fonó zenekar

16.30 óra Pécsi Vasutas Koncertfúvós Zenekar

17.30 óra GoBe Társulat: Tükör mögött (kortárs táncszínházi előadás)

18 óra RAJ Magyar Nemzeti Cigány Együttes

20 óra Molnár Dixieland Band

Május 15-e és 18-a között a mezőgazdasági vásár magyar pavilonjában néptáncegyüttesek, népi zenekarok mutatkoznak be.

A rendezvények zöme ingyenes: a Zsinagógába belépőjegy nélkül mehetünk, a Szerb Nemzeti Színházban megrendezésre kerülő Honvéd Táncszínház előadása, valamint a Magyarországi Szerb Színház Nem félünk a farkastól című előadására jegyet kell ugyan igényelni, de nem kell érte a fizetni (az SZNSZ pénztárán, vagy az ITD Hungary újvidéki kirendeltségében: 021/557-482), míg technikai okokból kifolyólag az Újvidéki Színházban megrendezésre kerülő rendezvényekre fizetni kell: a Kaláka hangversenyére, és a Vígszínház Romlás című előadására 400 dinárért váltható jegy a színház pénztárán. Csoportos látogatás esetén vagy egyetemisták, nyugdíjasok részére 200 dinár a belépő.