2024. július 18., csütörtök

Megkezdődött a nagyszótár készítése

Mintegy százhúszezer címszó várható a magyar–szerb nagyszótárban – Megkezdődött a régi szerbhorvát–magyar szótár digitalizálása
(Illusztráció)Minden különösebb felhajtás és bejelentés nélkül az újvidéki Magyar Tanszéken és a zentai székhelyű Vajdasági Magyar Művelődési Intézetben megkezdődtek a február elején beharangozott szótárkészítő munkálatok. Akkor még nem lehetett tudni, mostanáig azonban körvonalazódott, hogy meg kell kezdeni a munkát két fronton is: egyfelől Zentán történik a három évtizeddel ezelőtt megjelentetett szerbhorvát–magyar szótár digitalizálása, másfelől a tanszéken elkészült a felmérés a rendelkezésre álló anyagról, a nyolcvanas évek elejétől ugyanis mintegy 140 000 címszó készült el a magyar–szerb szótárhoz, ám mindez cédulán van, szótár sohasem lett belőle. Most azonban nagy hasznát veszik majd ennek az anyagnak is a szótárkészítők.

Mint azt dr. Láncz Irén tanszékvezetőtől megtudtuk, az elavult szavak kirostálásával, majd a korunk igényeinek megfelelőekkel kiegészítve körülbelül 120 000 címszós magyar–szerb szótárra számíthatunk. A munkatársak már megkezdték tehát a javítást és a gépelést, a munka azonban időigényes, akár 10 évig is eltarthat, annál is inkább, mert a szerkesztők a mai kor elvárásainak tartalmilag és formailag is eleget tevő, igényes nagyszótárt szeretnének kiadni a kezük közül.