2024. július 18., csütörtök

A befektetés megtérül

A tartományi szervek 12 egyetemi hallgató tanulmányait támogatják a Campus Europae keretében

Az Újvidéki Egyetem négy karának 12 hallgatóját támogatja idén a Tartományi Tudományügyi és Technológiai Fejlesztési Titkárság a Campus Europae projektum keretében. A hallgatók az anyagi támogatásnak köszönhetően Európa egy-egy egyetemén töltenek egy tanévet (Luxemburg, Olaszország, Spanyolország, Portugália), az erről szóló szerződést pedig a hallgatók csütörtökön írták alá egyfelől dr. Bojan Pajtić tartományi kormányfővel és dr. Dragoslav Petrović tudományügyi és fejlesztési titkárral, valamint az érintett karok dékánjaival.

A Campus Europae nemzetközi projektumhoz 16 ország 18 egyeteme tartozik, Szerbiából csupán az Újvidéki Egyetem a tagja. Célkitűzése a hallgatók mobilitása, a kontinens megismerése, tapasztalatszerzés és annak kamatoztatása. A tartományi szervek a projektumhoz való csatlakozás első évében 16 000, majd 20 000, tavaly 30 000, idén pedig 40 000 eurót választottak ki erre a célra, mint azt a kormányfő és Petrović titkár is hangsúlyozták a hallgatókat köszöntve, elsősorban azért, mert belátták, hogy ez a bolognai folyamat és a tehetséges fiatalok legjobb támogatási módja. Dr. Miroslav Vesković, az egyetem rektora ezt azzal egészítette ki, hogy a tudományba való befektetés a lehető legjobb beruházás, „bizonyított, hogy a befektetés tízszeresen megtérül”.

A 12 kiválasztott egyetemi hallgató tanulmányi átlaga 9-es feletti, és az Újvidéki Egyetem Természettudományi-Matematikai, Műszaki Tudományi, valamint Orvostudományi és Jogi Karáról kerültek ki.