2024. július 18., csütörtök

Narancsbőr és Szardínia

Egy hét múlva kezdődik az 55. Sterija Játékok – Az Újvidéki Színház és a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház is egy-egy előadással szerepel az 55. Sterija Játékok versenyműsorában

A május 26-án kezdődő és június 4-éig tartó 55. Sterija Játékok ünnepélyes megnyitóján Nikita Milivojević rendező mond ünnepi beszédet – hozták nyilvánosságra tegnap az egy hét múlva kezdődő színházi fesztivál szervezői. Milivoje Mlađenović, a játékok megbízott igazgatója és Miroslav Miki Radonjić, a rendezvény végrehajtó igazgatója bejelentése szerint kinevezték a zsűri tagjait is, ezek Geroslav Zarić (elnök) forgatókönyvíró, festő, egyetemi tanár, Đurđija Cvetić színésznő, Jasen Boko dramaturg, Filip Vujošević író, és Dušan Petrović rendező. Az 55. játékok kerekasztal-értekezletének moderátorai Ksenija Radulović teatrológus, Božana Jovanović jelmeztervező, és Petar Kralj színész lesznek.

A sajtótájékoztatón a részletes műsort is ismertették, miszerint a nyitórendezvényt követően az újvidéki közönség a belgrádi Atelje 212 nagy sikerű Haj (Hair/Kosa) musicaljét láthatja. A hivatalos programban szereplő Újvidéki Színház és a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház fellépésének időpontja is ismertté vált.

Az újvidéki társulat június 2-án, szerdán 19 órai kezdettel saját termeiben viszi színre a Narancsbőr című előadását, mely Maja Pelević műve alapján készült, Kokan Mladenović rendezésében. A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház pénteken, május 28-án lép közönség elé (Szerb Nemzeti Színház, Pera Dobrinović színpad, 19 óra) Szardínia című előadásával, mely Beszédes István író műve alapján készült Urbán András rendezésében. Az idei rendezvény egyik érdekessége, hogy Urbán András az egyetlen rendező, akinek két rendezése is szerepel a versenyműsorban, a másik előadás szerb nyelvű, Borislav Mihajlović Mihiz: Banović Strahinja című művét a szabadkai Népszínház szerb társulata viszi színre június 1-én, kedden (Szerb Nemzeti Színház, Pera Dobrinović színpad, 21.30 óra).