2024. július 18., csütörtök

A küszöb továbbra is egy pont

A 2010/11-es tanévben Szerbiában mintegy 86 000 hely várja a mintegy 80 000 végzős nyolcadikost KÖZÉPISKOLAI IRATKOZÁS

Mi sem bizonyítja jobban, hogy a középiskolai iratkozás ideje vészesen közeleg, minthogy megjelent az iratkozási pályázat, vagyis az oktatási minisztérium közzétette az idei pályázati feltételeket tartalmazó kiadványát, melyben mintegy 86 000 helyet hirdetett meg a középiskolák első osztályába. A korábbi ismereteinknek megfelelően a pályázat csak megerősíti, hogy a minősítő és a felvételi vizsgák feltételei változatlanok, tehát az általános iskolai tanulmányi eredmény és a felmérőn felmutatott tudás szintjének pontozása pontosan úgy történik majd, mint tavaly. Az általános iskolák idei végzősei az utolsó nemzedék, mely felvételi vizsgát tesz, jövőre már záróvizsgát tesznek a nyolcadikosok.

Az iratkozás gyakorlatilag már május 21-én megkezdődik a mintegy 80 000 szerbiai nyolcadikos diák közül azok számára, akik művészeti középiskolában, nyelvészeti vagy matematikai tehetséggondozóban szeretnék folytatni tanulmányaikat. Számukra a jelentkezés kezdődik meg pénteken, a minősítővizsga pedig június 4–7-e között lesz. A többi középiskolásnak valamennyivel több ideje marad a felkészülésre, ugyanis a négyéves középiskolába iratkozók június 3-a és 15-e között adják át jelentkezési lapjukat anyaiskolájukban, majd anyanyelvből és matematikából június 21-én és 22-én tesznek felvételi vizsgát, minek végleges eredményét június 28-án teszik közzé. A kívánságlistát – azaz a jövőbeni iskola és szak kinyilvánítását –, június 29-én és 30-án töltik ki a tanulók. Az iratkozás első köre július 7-én és 8-án lesz, míg a második iratkozási ciklust július 12-ére tervezik.

A kívánt négyéves szakra úgy juthatnak be a nyolcadikosok, ha legalább egy-egy pontot szereznek anyanyelvből és matematikából is, azzal a megjegyzéssel, hogy az öt vagy annál több ponttal rendelkezők előnyt élveznek a végső rangsor kialakításánál. A matematika felmérőn 17, az anyanyelvi felvételin pedig 20 feladatot kapnak a pályázók. A felvételi feladatgyűjteményhez viszonyítva a matematikai feladatok közül 5 feladat esetében szerepelnek majd más számbeli értékek, míg az anyanyelvi felmérőn a 20 feladat 40 százalékában változtatják meg a felkínált válaszok sorrendjét.

Eszerint igazán nem lesz nehéz dolguk a felvételizőknek, még akkor sem, ha a minisztérium ígérete szerint megerősítik a felügyeletet, és minden tanteremben egy másik általános iskolából érkező, valamint egy középiskolai tanár felügyel arra, hogy a puskázást elkerüljék, és minden tanuló a valódi tudását mutassa fel.

Művészeti középiskolák, tehetséggondozók

Jelentkezés: május 21-étől

Minősítő: június 4-7.

Négyéves középiskolák

Jelentkezés: június 3–15.

Anyanyelvi felvételi: június 21.

Matematikai felvételi: június 22.

Végleges eredmény: június 28.

Iratkozás: július 7-8.