2024. július 18., csütörtök

Tudomány ajándékba

Ötvenéves az Újvidéki Egyetem, és ugyanennyi három kara: az Orvostudományi, a Gépészetiből Műszakivá alakult, és a Közgazdasági Kar

Ötven évvel ezelőtt, 1960. június 28-án alapították meg az Újvidéki Egyetemet. A jubileum jegyében telik az egész kalendáriumi év, s ennek köszönhetően tölti be a Dunai Rektori Konferencia elnöklő tisztségét az intézmény. A rendezvények Boris Tadić védnöksége alatt zajlanak, ami nemcsak az egyetem, hanem a tudomány fontosságának elismerése is – szögezte le Milorad Vesković rektor újságírók előtt, amikor az előttünk álló rendezvényeket hirdette meg. Mint hangsúlyozta, a fél évszázados jubileum tiszteletére június 28-án a Szerb Nemzeti Színházban tartanak díszülést, addig, és azon túl azonban számos esemény kíséri az évfordulót.

Az egyetemhez hasonlóan 1960-ban alapították az Orvostudományi, a Gépészeti (később alakult át a Műszaki Tudományok Karává), és a Közgazdasági Kart, így ezek a karok is idén ünneplik fennállásuk évfordulóját. A rektor szavai szerint az egyetem legbüszkébb hallgatóira, különösen a legkiválóbb eredményt felmutató hallgatóira. Május 28-án több mint 900 hallgatót, a legjobbakat jutalmazza meg az évforduló jegyében, június elején, egészen pontosan 6-a és 20-a között pedig művelődési műsorral mutatkozik be többek között Szabadkán, Nagykikindán, Verbászon, Nagybecskereken, Zomborban. Június 9-én indul a nemzetközi egyetemi Duna-regatta, melynek idén részese lesz az Újvidéki Egyetem is a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemtől ajándékba kapott nyolcülésessel. Június 20-án nyitják meg a Művészeti Akadémia hallgatóinak munkáiból álló kiállítást, majd 23-ától 28-áig az egyetemi város Campusában tartják meg a 12 egyetemi zenekar hangversenyét.

Az eseményeket sorjázhatnánk, de még nem említettük a legközelebbit, a hétvégén, május 22-én és 23-án megrendezésre kerülő 2. Tudományos Fesztivált, melyet ezúttal a Tudomány ajándékba mottóval rendeznek meg az egyetemi Campusban. A hallgatók egyébként a hivatalos program részeként már tegnap megkezdték a jeles évforduló megünneplését, az egyetemi tér zenétől volt hangos a kora délutáni órákban is. Az ünnepet csupán az esős, szeles idő zavarta meg.