2024. július 18., csütörtök

Száz százalék tudomány

Szombaton és vasárnap több mint hetven műhelyben népszerűsítik az Újvidéki Egyetem hallgatói és kutatói a tudományos eredményeket

Több ezren voltak kíváncsiak tavaly az első ízben megszervezett Tudományos Fesztiválra, s ezen felbátorodva, nem kevésbé a tartományi illetékes szervek hathatós támogatásának köszönhetően, az Újvidéki Egyetem ismét megszervezi a rendezvényt. A fesztivált szombaton és vasárnap tartják meg 11 és 19 óra között az egyetemi Campus (Dositej Obradović tér) területén, valamint a Műszaki Tudományok Kara és a Természettudományi-Matematikai Kar előcsarnokában. Dragoslav Petrović tartományi tudományügyi titkár csütörtöki bejelentése szerint 26 tudományos területen mutatnak be a fiatal kutatók érdekfeszítő és időszerű kísérleteket, ily módon népszerűsítve saját munkájukat, és magát a tudományt is, mely világszerte egyre nagyobb jelentőséggel bír.

Miroslav Vesković rektor szerint, aki ugyancsak jelen volt a tegnapi eseménybeharangozó sajtótájékoztatón, a rendezvény által megszólítják a legfiatalabbakat, de a legidősebbeket is, vagyis a hétvégén minden korosztály találhat érdekességet a fesztivál kiállító terén. Megpróbálják bebizonyítani, hogy a tudomány olyan valami, amivel érdemes foglalkozni. A fesztivált Božidar Đelić, a köztársasági kormány alelnöke nyitja meg.

Tegnap már plakátok hirdették városszerte a másodízben megszervezésre kerülő fesztivált, Száz százalék tudomány mottóval, és olyan ínycsiklandozó témákkal, mint a Csillagok a tenyéren, A halhatatlanság titka, Győzzük le a számítógépet gondolattal!, Fizika varázslóknak, Versenyben a robotok, és sok minden más.