2024. július 17., szerda

A Hajjal nyit a színházi fesztivál

Május 26-tól június 4-ig tart Újvidéken az 55. Sterija Játékok

Tizenkét versenyelőadást kínál az újvidéki közönségnek a szerdán este kezdődő 55. Sterija Játékok, a nagy hagyományokra visszatekintő újvidéki színházi fesztivál. A rendezvény felvezetője kedden este volt, amikor megemlékeztek Meša Selimović író születésének 100. évfordulójáról A dervis és a halál című művének színrevitelével az izmiti színház (Törökország) előadásában. A megnyitó ünnepség ma 20 órakor lesz a Szerb Nemzeti Színház nagyszínpadán, ahol a Haj című nagyszabású musicallel veszi kezdetét a június 4-ig tartó fesztivál a belgrádi Atelje 212 Színház előadásában. Az idén februárban bemutatott, rendkívüli nézettséget és sikert megért előadásban Sergej Trifunović, Branislav Trifunović, Gordan Kičić, Ivan Jevtović, Jelena Gavrilović, Katarina Žutić alakítják a főbb szerepeket, Kokan Mladenović rendezésében.

A három szelekcióban zajló színházi fesztiválon a nemzeti színházak kategóriájában verseng a Haj musical öt előadással egyetemben, a nemzeti dráma szelekcióban pedig hét előadást láthatnak a nézők. A nemzetközi szelekcióban ugyancsak öt előadás várható, közöttük lesz a zágrábi Kazalište Mladih (Horvátország), a celjei Slovensko Ljudsko Gledališče (Szlovénia), a bukaresti-marosvásárhelyi Yorick Stúdió–DramAcum (Románia), a budapesti KoMa Társulat (Magyarország) a Fédra Fitness című előadással (május 27, 19 óra, Ister fitnesz központ, Filip Višnjić 5.), valamint az amszterdami Stand up Tall Productions (Hollandia) egy előadással.

A rendezvény érdekessége, hogy a nemzeti drámai szerzők kategóriában három előadás külföldről érkezik, a hazai résztvevők között kettő magyar nyelvű előadás lesz, Urbán András az egyetlen rendező, akinek két rendezése is szerepel a versenyműsorban, nem kevésbé az, hogy magyar szerző: Beszédes István műve is helyet kapott a nemzeti kategóriában. A közönség 700 dináros belépő ellenében május 28-án 19 órától láthatja a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Szardínia című előadását, Beszédes István író és Urbán András rendező közös színházi vállalkozását (SZNSZ), a másik magyar nyelvű előadást, a Narancsbőrt pedig június 2-án 19 órakor az Újvidéki Színház épületében viszi színre a társulat.

A közönség ezenkívül 28-án, pénteken Biljana Srbljanović Barbelo, o psima i djeci című darabját láthatja a zágrábi Gavella Városi Színház (Horvátország) előadásában, szombaton, május 29-én Milena Marković Brod za lutke műve alapján készült előadást a szlovéniai Slovensko Narodno Gledališče Ljubljana társulat előadásában nézhetjük meg. Május 30-án a Kruševaci Színház lép fel a Dundo Maroje című előadással, június 1-én Dušan Kovačević Generalna proba samoubistva szövege alapján az Isztambuli Városi Színház mutatkozik be 19 órától, majd 21.30 órától a szabadkai Népszínház szerb társulata Urbán András rendezésében színre viszi Borislav Mihajlović Mihiz Banović Strahinja műve alapján készült előadását. Június 3-án nézheti meg a közönség a celjei Slovensko Ljudsko Gledališče (Szlovénia) Bernarda Alba háza című előadását, majd aznap a zombori NépszínházNóra című előadásával lép közönség elé. Az eredményhirdetés június 4-én lesz, amikor a zágrábi Kazalište Mladih is bemutatkozik egy előadás erejéig.
A több kísérőrendezvény közül kiemeljük a 13. plakátkiállítást, melyet ma 19 órakor a Szerb Nemzeti Színház előcsarnokában nyitnak meg. A 2007-től errefelé készült plakátok közül, vagyis 86 szerző mintegy 225 munkája közül első díjban Igor Milovanović (Jugoszláv Drámai Színház, Belgrád) részesül, második Antal László (újvidéki Művészeti Akadémia), a harmadik pedig Slavimir Stojanović (Jugoszláv Drámai Színház, Belgrád) munkája.

Részletek a pozorje.org.rs honlapon találhatóak.