2024. július 17., szerda

Ördögváros, Mézeshetek

Több mint 150 film a jövő hétvégétől a Cinema City eddig bejelentett műsorán

Egymást követik a különféle tematikájú fesztiválok Újvidéken, alig múlt el a magyar kultúrát felvonultató csaknem egyhetes rendezvénysorozat, a hétvégén a tudományos vívmányokkal ismerkedhettünk meg játékos, közvetlen módon, és szerdán kezdődött a Sterija Játékok színházi fesztivál, a jövő hétvégén, június 5-én pedig a Cinema City, a 3. Nemzetközi Film- és Médiafesztivál. A fesztivál nyolc napja alatt több mint 150 filmet mutatnak be 14 válogatásban, melyek közül három versenyjellegű. A zsűri mintegy 20 díjat ítél oda a hazai, a nemzetközi és az alacsony költségvetésű filmek kategóriájában. A fesztivál fődíjáért, az Ibiszért tíz film verseng majd az Exit Point elnevezésű válogatás keretében, de a legjobb rendezést és színészi teljesítményt is díjazzák. Közöttük lesz Debra Granik Csontig hatoló tél című filmje, a Viszlát, botrány Emir Kusturicával, az Adgami című izraeli-német film és mások. A közönség a hazai filmek közül többek között láthatja Janko Baljak Kék vonat ját, mely a Tito halála körüli napok eseményeit rögzíti. Itt lesz továbbá Jasmila Žbanić Arany Medve-díjas boszniai rendező Úton című új filmje, melynek az újvidéki bemutató egyúttal a premierje lesz. Az újvidéki közönség a többszörösen díjazott Ördögváros filmszatírát vagy Goran Paskaljević Mézeshetek című filmjét is láthatja.

A Media Art programjai között kiemelkedő helyet foglal el a mintegy 50 művészt megmozgató, előadással egybekötött értekezlet, amire a világ minden tájáról érkeznek vendégek. A zenei rendezvényeket a varázslatos péterváradi várban tartják meg, valamint a város szívében több helyszínen. Az idei Cinema City keretében több oktató jellegű műhelyt nyitnak, melyek munkájából filmművészek, teoretikusok, kritikusok, a filmintézmények képviselői veszik ki részüket. A rendezvénysorozat tavaly több mint 70 000 látogatót vonzott, vendégei pedig a jelentős fesztiválok díjazottjai voltak, továbbá számos fiatal, egyelőre ismeretlen művész.

Mint korábban jeleztük, a fesztivált Juliette Lewis népszerű amerikai színésznő és énekesnő nyitja meg, aki 2008-ban mutatkozott be először a szerbiai közönségnek, épp az Exiten. Ezt megelőzően 2005-ban a Sziget Fesztivál botrányhőse volt. Lapunk akkori tudósítása szerint: „A Nagyszínpadon Juliette Lewis művelt valami feledhetetlent, ugyanis az énekesnő koncertje végén nekifutott, beugrott a közönség közé, a biztonsági embereket pedig, akik ki akarták onnan emelni, egyszerűen összerugdosta.” Az újvidéki közönségnek a Cinema City alkalmával alkalma lesz több filmjét megnézni, de találkozni is vele, többek között előadást tart majd a Művészeti Akadémia filmszakos hallgatóinak, majd a fesztivál nyitónapján a péterváradi várban ad koncertet New Romantics együttesével. Lewis színészként Martin Scorsese 1991-es filmjében, a Cape Fear – A Rettegés fokában hívta fel magára a figyelmet, de dolgozott Woody Allennel, Oliver Stone-nal, Garry Marshallal, Quentin Tarantinóval és más neves rendezőkkel is.

A fesztivál részleteiről awww.cinemacity.orghonlapon tájékozódhatnak az érdeklődők.