2024. július 17., szerda

„Azért vagyunk itt, hogy kicsit boldogabbak legyünk!”

Újvidéken megnyílt az 55. Sterija Játékok

Nikita Milivojević rendező nyitógondolataival és a belgrádi Atelje 212 Színház látványos Haj című musicaljének előadásával szerda este az újvidéki Szerb Nemzeti Színházban megnyílt az 55. Sterija Játékok. A színházi fesztiválon június 4-ig további 11 versenyelőadást és 5 külföldi vendégelőadást láthat a közönség.

A terem a szó szoros értelmében az utolsó állóhelyig megtelt, a lépcsőkön is szorosan egymás mellett ülő nézők zömét egyértelműen a Haj népszerűsége vonzotta a fesztivál nyitóestjére, az SZNSZ nagyterme ugyanis a korábbi éviekénél is jobban tele lett. Ezen a fokozott érdeklődésen nem kell csodálkozni, hisz csak alátámasztja a vajdasági magyar színházbeliek tapasztalatát, azt, hogy a zenés előadásokkal elnyerhető a közönség szimpátiája. Hasonlóan fokozott érdeklődés nyilvánul meg a Kokan Mladenović rendezte Haj iránt is, persze nemcsak Belgrádban, hanem országszerte. A közönség vastapssal jutalmazta a nagy lélekszámú, énekelni tudó/igyekvő csapatot, közöttük Kőrösi István színművészt, akit végre Újvidéken is láthattunk az Atelje 212 előadásában. A változások szükségességét hirdető előadás – melyet a nagysikerű filmváltozathoz viszonyítva alaposan időszerűsített és adaptált a rendező – több a háború elleni tiltakozásnál – bár az is –, mert egyidejűleg reagál a fogyasztói társadalom, az újgazdagok önző világára, a környezetszennyezésre, az egyház kétszínűségére, a szexuális elhajlásokra és egyéb, korunkra jellemző fonák jelenségekre, melyek megmételyezik az emberi életet.

Nikita Milivojević rendező hasonló, idevágó gondolatokkal nyitotta meg a fesztivált, hangsúlyozva, hogy bármerre néz, elégedetlenséget és rossz közhangulatot lát, hasonló nyomottság tapasztalható, ha kultúráról beszélünk, és általában ilyenek a nyitóbeszédek is. „Ez az első alkalom, hogy fesztivált nyithatok meg. Napok óta töröm a fejem, mit is mondhatnék, és úgy gondolom, hogy ideje lenne változtatni a gyakorlaton, meg kell próbálni derűlátóbbnak lenni. Tudom, ez naivan hangzik, de vajon foglalkozánk-e egyáltalán színházzal, ha nem lennénk naivak. Ivo Andrićot kell idéznem, aki egyszer megfogalmazta, hogy elégedetlenségünkkel akaratlanul is más országokat és népeket dicsőítünk, és elérhetetlen ideálokat gyártunk belőlük. Azt hiszem, azért vagyunk itt, hogy kicsit boldogabbak legyünk!” – mondta a hivatalos megnyitó alkalmával Milivojević a közönségnek, melynek soraiban a művészvilág ismert személyiségei mellett láttuk Nebojša Bradić művelődési minisztert, Bojan Pajtić tartományi kormányfőt és Igor Pavličić újvidéki polgármestert is.

A közönség ma 19 órától nézheti meg a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Szardínia című előadását, Beszédes István író és Urbán András rendező közös színházi vállalkozását (SZNSZ), melyet szombaton ugyanott 19 órától megismételnek. Ezt követően ma 21.30 órától Biljana Srbljanović Barbelo, o psima i djeci című darabját láthatja a Sterija közönsége a zágrábi Gavella Városi Színház (Horvátország) előadásában. A másik magyar nyelvű versenyelőadást, a Narancsbőrt június 2-án 19 órakor az Újvidéki Színház épületében viszi színre a társulat.