2024. augusztus 17., szombat

Mesterképzést akarnak

Az új felsőoktatási törvény előnyös változásaiban reménykedik a szabadkai Műszaki Szakfőiskola – Fennállásának 50 évét ünnepli az intézmény

Fennállásának ötven évét ünnepi üléssel és nemzetközi konferenciával ünnepli meg a szabadkai Műszaki Szakfőiskola csütörtökön. A 11 órakor kezdődő díszülésre az intézmény nyugdíjasait is meghívták, valamint vendégül látják pécsi, budapesti, németországi, horvátországi kollégáikat is. Lesz alkalmi kultúrműsor is, Török István festményeiből pedig kiállítás nyílik. Délután 4 órakor kezdődik a Tudomány a gyakorlatban elnevezésű nemzetközi tanácskozás hazai, magyarországi, horvátországi és németországi résztvevőkkel, akik ismertetik saját munkáikat. A konferencia pénteken délben fejeződik.

A főiskolára 1960-tól 28 ezer 717 hallgató iratkozott be és az ötven év alatt 4522-en szereztek diplomát. Ami a jövőt illeti, az intézmény az új oktatási törvényjavaslatban szereplő módosításokban bízik. Ha elfogadják a törvényt, akkor annak értelmében a szakfőiskola dolgozói is foglalkozhatnak majd tudományos munkával, azaz pályázhatnak képzésekre, publikációk támogatására ezzel kapcsolatban. A másik előnyös változás az lenne, hogy a főiskola is indíthatna mesterképzést is, ahogy Európa főiskoláin ez engedélyezett is. Most abban reménykednek, hogy az új törvény értelmében végre ez nálunk is lehetséges lesz.