2024. július 17., szerda

Újvidék a film városa

Több mint 120 film és 30 filmbemutató a szombaton kezdődő 3. Cinema City műsorán

Újvidéken egykoron 12 mozi működött, most pedig egy, azaz csaknem egy sem. A hetedik művészet ezért is került az Exit Egyesület figyelmének központjába, mely a Cinema City projektumával a városban és a régióban a mozi revitalizációját tűzte ki zászlajára. A szombaton, 5-én kezdődő és egy héten át tartó film- és médiafesztiválon, a 3. Cinema Cityn 120 filmet vetítenek (ennek kb. egynegyede bemutató), értekezleteket és számos zenei rendezvényt tartanak.

A fesztivál nyolc napja alatt 14 válogatásban vetítik a filmeket, melyek közül három versenyjellegű. A zsűri mintegy 20 díjat ítél majd oda a hazai, a nemzetközi és az alacsony költségvetésű filmek kategóriájában. A fesztivál fődíjáért, az Ibiszért tíz film fog versengni az Exit Point elnevezésű válogatás keretében, de a legjobb rendezést és színészi teljesítményt is díjazzák. Nagy az érdeklődés a hazai filmek iránt, Srđan Spasojević: Srpski film, vagy Balašević nemrégiben bemutatott Kao rani mraz, azaz Mint a korai fagy (június 12., 20.30, SZNSZ) című, és más hazai filmekre csütörtökig elkelt minden jegy. Pótvetítéseket is kilátásba helyeztek a szervezők. A Media Art programjai között kiemelkedő helyet foglal el a mintegy 50 művészt megmozgató, előadással egybekötött értekezlet, amire a világ minden tájáról érkeznek vendégek. A zenei rendezvényeket a péterváradi várban, valamint a város szívében több helyszínen rendezik meg. Az idei Cinema City keretében több oktató jellegű műhelyt nyitnak, melyek munkájából filmművészek, teoretikusok, kritikusok, a filmintézmények képviselői veszik ki részüket.

Mégis legnagyobb figyelem a fesztivált megnyitó Juliette Lewis népszerű amerikai színésznő-énekesnőt övezi, aki a rendezvény megnyitása, valamint az első filmvetítés után a Szerb Nemzeti Színházból a péterváradi várba érkezik, ahol New Romantics együttesével lép közönség elé. A rendezvényt az argentin–spanyol Titok a szemükben című produkciója nyitja meg 21.15 órai kezdettel. A várban az egykori Dance Arena helyén az újvidéki The Good Guys, az E Play, és DJ Rahmanee és a Svi na pod együttes is fellép, a vár kapuit 20.00 óra tájt nyitják ki az érdeklődők előtt. Juliette Lewis és együttese várhatólag 23.30 körül lép fel.

A fesztivál részleteiről a www.cinemacity.org honlapon tájékozódhatnak az érdeklődők. Belépőjegyet a Szabadság téren felállított Cinema City Box Office pultnál lehet váltani 10–22 óra között, vagy fél órával a vetítés kezdete előtt a Szerb Nemzeti Színházban, és a Katolikus portán. A jegyek ára 150 dinár, más vetítési helyszíneken nem kell belépőt fizetni.