2024. július 17., szerda

A filmváros az erőszak ellen

A Cinema City és az UNICEF közösen lép fel az iskolai erőszak ellen

A neves rendező, Emir Kusturica kémet alakít A viszlát, botrány! című francia filmben

Kissé megemberelte magát az időjárás, ennek köszönhetően a hétvégén szép számú látogatója volt a 3. Cinema City film- és médiafesztiválnak. A szombat esti péterváradi zenei bemelegítőn mintegy 7,5 ezren vettek részt, a filmvetítéseken pedig szinte egy szabad hely sem maradt a mozitermekben. A különleges kamaszkomédia, Janko Baljak Kék vonat című alkotásának vasárnapi bemutatójára például még a múlt héten elkeltek a belépőjegyek.

Tegnap az UNICEF-fel esedékes elmélyülő együttműködésről számoltak be a fesztivál szervezői. A Cinema City az UNICEF-fel karöltve társul az Erőszakmentes iskola elnevezésű programhoz, oly módon, hogy a látogatók a belépőjegy megvásárlásakor 50 dinárral többet fizethetnek. Az így begyűjtött pénzt a verseci Vegyészeti-Egészségügyi Középiskolának utalják át.

A fesztivál nyolc napja alatt több mint 120 filmet mutatnak be 14 szelekcióban, melyek közül három versenyjellegű. A zsűri mintegy 20 díjat ítél oda a hazai, a nemzetközi és az alacsony költségvetésű filmek kategóriájában. A fesztivál fődíjáért, az Ibisért tíz film fog versengeni az Exit Point elnevezésű válogatás keretében, de a legjobb rendezést és színészi teljesítményt is díjazzák. Ezek a versenyfilmek között van Debra Granik Csontig hatoló tél című filmje, és a Viszlát, botrány! című francia film Emir Kusturicával a főszerepben, melyeket tegnap este vetítettek a Katolikus portán.