2024. július 17., szerda

A hagyományos és a modern összecsapása

Sorakoznak a vendégek a 3. Cinema City fesztiválon Újvidéken

Nem véletlenül nevezik fiatal kora ellenére egyre többen rendkívüli, új utakat kereső rendezvénynek az újvidéki 3. Cinema City film- és médiafesztivált, erre a jelzőre tegnap igencsak rászolgált azzal, hogy albán filmet tűzött műsorára. A napi vetítések sorát 15.30 órai kezdettel a Katolikus portán az albán Él című film nyitotta, mely már azzal, hogy honnan érkezett, párját ritkítja Szerbiában, de tartalmánál fogva is figyelemreméltó. A filmben összecsap a hagyományos és a modern, a főszereplő egyetemi hallgató ugyanis arra kényszerül, hogy magára vállalja egy régi bűntény felelősségét. Ezt követően az esti órákban a kellemes időnek köszönhetően a Petar Bešlić horvát atléta életét bemutató dokumentumfilmet nézte meg szépszámú közönség, majd 20.30-tól, a főidőpontban öt régióbeli rendező közös alkotását, a Valami más történetek című omnibuszfilm premierjét tartották, a vetítés után a filmstáb bemutatkozott a közönségnek.

A tegnapi est főeseménye mégis a Katolikus portán volt, ahol a Babilon fia című film rendezője, Mohamed Al Daradji, a fesztivál vendége is megjelent. Az Ifjúsági Színházban nagy érdeklődés előzte meg a The Ramones kultikus punk együttes történetét feldolgozó Ramones: The End of the Century című filmet, bár az alacsony költségvetésű alkotások között műsorra tűzött Piroska, az Én már mindaz vagyok, amit birtokolni akarok vagy a Haszontalan táj, azaz napi három alkotás vetítése is meglehetősen nagy érdeklődést vált ki elsősorban a fiatalok körében. Hétfőn ugyanebben a kategóriában ugyancsak három filmet vetítettek, közöttük volt a nemzetközi bemutatónak számító török filmalkotás, Ujgar Asan Csomópont című filmje. Asan már járt az újvidéki fesztiválon, tavaly ugyanis külön szelekcióban ismerkedhettünk a kortárs török filmművészettel.

A szombatig tartó rendezvény még számos újdonságot ígér, a közönség például nagy érdeklődéssel várja Srđan Koljević Žena sa slomljenim nosem, azaz Nő törött orral című új filmjének szerbiai bemutatóját, mely holnap 20.30 órakor lesz a Szerb Nemzeti Színházban.