2024. július 17., szerda

Negyvenezer látogató négy nap alatt

3. CINEMA CITY, ÚJVIDÉK

Az Újvidéken harmadízben megrendezett 3. Cinema City film- és médiafesztivál első négy napján mintegy 40 000 látogatót vonzott. A közönség a rendezvény minden programjára kíváncsi, és mint arról már hírt adtunk, a filmvetítésekre kiéhezett újvidékiek elsősorban a hazai játékfilmek iránt mutatnak különös érdeklődést. A rendezvény népszerűségét csak fokozza, hogy naponta érkeznek filmstábok, vendégek a vetítések helyszínére. A legattraktívabb helyszínnek a Duna park bizonyult, ahol esténként akár kétezren is összesereglenek egy-egy szabadtéri vetítésre. A közönség itt követheti az Animatrix és a Planet Rock szelekcióba sorolt alkotásokat.

A rendezvények a bejelentéseknek megfelelően öt helyszínen zajlanak, az időjárás pedig nemcsak kedvez a rendezvénynek, hanem egyenesen segíti is. A hirtelen jött nyári estéken ugyanis várakozáson felüli a látogatottság – mondták a szervezők a sajtó képviselőinek.

A nézőket még három szerb filmbemutató várja: Srđan KoljevićŽena sa slomljenim nosem, azaz a Törött orrú nő című filmje, melyet csütörtökön 20.30 órai kezdettel vetítenek a Szerb Nemzeti Színházban, majd pénteken, a fesztivál utolsó előtti napján ugyanitt lesz a másik két bemutató, a Motel Nana és az ellentmondásos Srpski film, azaz Szerb film. Péntekre várható a boszniai Jasmila Žbanić, külföldön is ismert és díjazott rendező Na putu, azaz Úton című filmjének műsorra tűzése, amikorra Újvidékre várják a film stábját. A június 12-ig tartó fesztivál díjátadója szombaton lesz, a zsűri közel 20 díjat oszt ki a nemzetközi, a hazai és az alacsony költségvetésű filmek kategóriájában.

Az újvidéki közönség tegnap este láthatta, ma 18 órai kezdettel pedig újravetítik Srđan Karanović

Besa című filmjét, mely megtörtént eseményt dolgoz fel. A szlovén, szerb, albán vonatkozású ex-Yu szerelmi történet címét is az albán nyelvből kölcsönözte, a szó fogadalmat jelent. Késő éjjel Dejan Aćimović horvát rendező Moram spavat, anđele, azaz Aludnom kell, angyalom című családi drámáját nézhették meg a legkitartóbbak.