2024. július 17., szerda

A mellékes dolgok fontossága

TÉVÉJEGY ZET

Ha a hétvégi választás nem is, de a ma kezdődő foci-vb bizonyosan a képernyő elé fogja láncolni a tévézők millióit. Ráadásul csaknem egy hónapra. El tudom képzelni, mekkora munka előzte meg ezt a négyévenkénti eseményt a sportszerkesztőségekben, csakúgy a reklám-főhadiszállásokon. Az eredménnyel már ma szembesülni fogunk a megnyitón, melyet a johannesburgi Soccer City Stadionból a világ szinte minden országa közvetíteni fog. Az előadók között lesznek benini, szudáni és amerikai előadóművészek, de érdekesmód egy európai fellépő sem lesz közöttük a megnyitón, pedig hát a jó öreg kontinens nélkül Afrikában aligha szerveztek volna foci-vb-t. Reméljük, majd a folytatásban az európaiak is beleszólnak a dolgok folyamába.

A nyári sémát tehát észre sem vesszük a tévében, mert a labdarúgó-vb július derekáig mindent felkavar. A televíziócsatornák általában ilyenkor állítják le a saját gyártású produkcióikat, szabadságra mennek a népszerű sorozatok szereplői is. Nyaranta a humoré, a szórakozásé és a családé a főszerep, persze akkor, ha nincs ennél fontosabb dolog, mint most, amikor a legfontosabb mellékes dolog, a világ negyedik legjobban jövedelmező „üzletága”, a foci veszi át a döntő szót.

Tévés szempontból bizonyosan újdonságnak számít, hogy sok millió tévénéző immár digitálisan vételezheti majd a foci vb-t. Mi erről még csak álmodozhatunk, de mivel divattá vált új, jobb, korszerűbb tévékészüléket vásárolni egy-egy nagy sporteseményre, ez a lehetőség most sokakban felmerült. Mód mégsem igen lesz rá, mivel sem a készülékeink, sem a tévécsatornáink nem teszik lehetővé a mai kor „hordalékát”, a HD-minőséget.

Gondolom, a focikedvelők mégsem fognak sírni. Aki viszont egyébként is egész jól elvan sport nélkül, annak orvosságként az ismeretterjesztő csatornákat ajánlom az elkövetkező egy hónapra. Garantált a kikapcsolódás. A National Geographic mellett ott a Spektrum, az Animal Planet, a Discovery, a History... Igaz, legjobb a kábeltévé ehhez, s az sincs mindenkinek. A tudományos földrajzi folyóiratból kinőtt, világszerte népszerű National Geographic tévécsatorna például a maga csendes módján naponta ontja a természet csodás világának képeit, így támogatva a környezetvédők egyre reménytelenebb harcát a modern világ összes piszkával szemben. Ez a fajta támogatás kivételesen fontos, különösen, ha tudjuk, hogy a tévécsatorna 26 nyelven a világ 147 országában, több mint 170 millió otthonba jut el. Ez még a foci-vb adatai mellett sem jelentéktelen.